Știri economice pe scurt - 20 august

Data publicării:
logo imagine stiri economice scurt - GettyImages - 20 august 2015

Puterea de cumpărare din România este de 2,5 ori sub media UE. Preţurile din România sunt la jumătate faţă de media Uniunii Europene în vreme nivelul salariilor reprezintă doar 20% din media celor 28 de ţări membre, arată o analiză a Ziarului Financiar. Asta înseamnă că acelaşi coş de cumpărături costă 100 de euro în România şi cam 200 în statele comunitare. Ceea ce înseamnă că un român îşi permite să cumpere lunar 3,8 coşuri, faţă de 10 în Uniune.

Valoarea creditelor noi în euro a scăzut cu 15% în primele şase luni. Se răresc împrumuturile în euro. Băncile au dat populaţiei şi firmelor credite noi în valoare de 1,3 miliarde de euro în prima jumătate a anului. Suma este cu 200 de milioane de euro mai mică faţă de cea înregistrată anul trecut în aceeaşi perioadă. Românii ocolesc moneda europeană şi când vine vorba de economii, din cauza bonificaţiilor mici. Valoarea depozitelor noi este cu 15 procente sub valoarea din iunie 2014.

A patra bancă din sistem a înregistrat un câştig de 48 milioane de euro. Raiffeisen Bank a avut profit 48 de milioane de euro în primele şase luni. Rezultatul este cu 6 la sută mai mare dacă ne uităm la semestrul întâi de anul trecut, ca urmare a reducerii costurilor cu provizioanele. Anul trecut, Raiffeisen a avut un câştig de 133 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri