Struții, o afacere profitabilă

Data publicării:
str

Fost angajat al unui depozit de lemne din Tinca, Florian Bala a cumpărat cumpărat în 1999 o familie de struţi şi 50 de pui. Nu înainte de-a se documenta temeinic.

Am făcut achiziţia din Ungaria, mi-am dat seama că sunt animale consangvinizate, adică s-au făcut încrucişări între rude apropiate, atunci a trebuit să caut soluţii pentru a avea animale de calitate şi am adus ouă din Africa de Sud, am adus pui din Israel, Olanda şi Spania”, spune Florian Bala, proprietarul fermei de struţi.

Acum, în ferma lui Florian Bala trăiesc 23 de familii care produc ouă pentru incubaţie şi 250 de struţi ce vor fi vânduţi pentru sacrificare în Cehia.

Florian Bala, proprietarul fermei de struţi: În mod normal cresc cam 250 de capete pentru sacrificare şi mai am efectivul matcă în jur de 50 de bucăţi. Alea sunt constante, ele produc ouă care se pun la incubator până ies puii, o parte din pui se vând la vârsta de o lună, o parte se cresc

În jurul vârstei de un an, un struţ poate să atingă şi 120 de kilograme. Păsările sunt hrănite cu lucernă, cereale, vitamine şi minerale.

Florian Bala: Animalele reproducătoare au nevoie de un spaţiu destul de mare, de 500 de metri pătraţi pentru o familie formată fiind din trei animale, un mascul şi două femele, iar animalele pentru sacrificare sunt crescute în spaţii mai mici, într-o boxă sunt crescute cam 25 de capete

Chiar dacă întreținerea unui struț nu costă mai mult de 90 de euro pe an, afacerea poate fi riscantă pentru că preţurile păsărilor din Europa se fac în funcţie de situaţia din Africa de Sud.

Florian Bala: Africa de Sud are o problemă destul de serioasă prin faptul că apare gripa aviară undeva la doi, trei ani şi în momentul în care Africa de Sud este în embargo pentru a livra carne de struţ, preţul creşte, depăşeşte trei euro în viu kilogramul, iar când Africa de Sud este în piaţă scade undeva până la 2,6-2,7.

Carnea de struţ este săracă în colesterol şi foarte gustoasă. Dar şi ouăle aduc bani. Fermierul le vinde meșterilor care le pictează şi apoi le vând cu 300 de euro, în străinătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri