Studiu. Bucureştiul mai poate absorbi încă un mall în anii următori

Data actualizării: Data publicării:
park lake crop digi

Bucureştiul va avea încă două mall-uri până la sfârşitul anului, ambele în estul oraşului, unde vor fi în total patru centre comerciale, dar Capitala mai poate absorbi încă un mall în anii următori, în contextul în care suprafaţa tuturor mall-urilor va ajunge la 1,13 milioane metri pătraţi în acest an, potrivit unui studiu publicat marţi de compania de consultanţă imobiliară Colliers International, potrivit News.ro.

park lake crop digi

Piaţa spaţiilor comerciale din Bucureşti va creşte cu peste 100.000 metri pătraţi până la finalul anului, prin livrarea a două proiecte în zona de est a Capitalei. Pe lângă această suprafaţă, Colliers International estimează că în Capitală mai este loc pentru încă un centru comercial de mari dimensiuni.

„Odată cu livrarea centrului comercial ParkLake Plaza, stocul actual de spaţii comerciale moderne în Bucureşti va creşte de la 1,06 milioane mp la 1,13 milioane mp, ceea ce înseamnă că stocul de centre comerciale la mia de locuitori din zona metropolitană va ajunge la aproximativ 452 mp, fiind mult în urma mediei oraşelor mari din regiune”, se arată în raport.

Dezvoltatorii Sonae Sierra şi Caelum Development vor deschide centrul comercial ParkLake din apropierea parcului Titan din Capitală, o investiţie de circa 180 milioane euro, pe 1 septembrie 2016, cu o întârziere de circa patru luni.

Până la finalul anului, în Bucureşti, urmează să fie deschis şi centrul comercial Veranda Mall, dezvoltat de compania Prodplast Imobiliare, controlată de familia Pogonaru, în zona Obor.

Bucureştiul mai poate absorbi în următorii ani, pe lângă aceste proiecte, încă un mare centru comercial, cu o suprafaţă de aproximativ 100.000 metri pătraţi, potrivit calculelor Colliers.

Compania a luat în calcul evoluţia puterii de cumpărare şi ritmul de creştere a consumului în următorii ani. Totuşi, livrarea noului mall ParkLake Plaza va pune presiune pe zona de est a Bucureştiului.

În zona respectivă, cu mai puţin de 18 luni în urmă a fost livrat un alt centru comercial de mari dimensiuni, Mega Mall, construit de fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI).

Zona de est a Bucureştiului va fi acoperită până la sfârşitul anului de patru centre comerciale moderne - Mega Mall, ParkLake Plaza, Bucureşti Mall (primul centru comercial modern din România, inaugurat în 1999) şi Veranda Mall -, amplasate pe o rază de cinci-şase km.

„Este greu de estimat impactul pe care noile livrări anunţate anul acesta îl vor avea asupra proiectelor existente, însă cu siguranţă modul de operare, flexibilitatea şi adaptabilitatea la nevoile consumatorului, precum şi o comunicare constantă cu acesta, vor fi decisive pentru succesul pe termen lung al fiecărui centru comercial”, a declarat director în cadrul departamentului de retail al Colliers International, Liana Dumitru.

În ceea ce priveşte evoluţia chiriilor pe termen scurt, Colliers nu estimează deocamdată schimbări majore.

Conform datelor Colliers International, în 2015, majoritatea retailerilor internaţionali prezenţi pe piaţa din România au înregistrat în 2015 creşteri între 10% şi 20% ale volumelor de vânzări, iar estimările pentrui 2016 arată o continuare a acestei tendinţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri