SUA. Decizie fără precedent în aproape zece ani, cu consecințe planetare

Data publicării:
dolari la muzeu chicago - getty

Președintele Fed, Janet Yellen FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Ultima dată când Rezerva Federală americană a ridicat rata dobânzilor a fost în iunie 2006, când Fed a încercat astfel să calmeze piața imobiliară, care va izbucni, doi ani mai târziu, în criza împrumuturilor toxice.

Rata dobânzii de referință, menținută aproape de 0 de la sfârșitul lui 2008, nu este mare, va avea variații între 0,25 şi 0,50 la sută, motiv pentru care preşedintele Rezervei Federale, Janet Yellen, a calificat-o drept „una de acomodare”, care va evolua gradual în următoarea perioadă.

Pe de altă parte, această decizie a Washingtonului promite să aibă „consecințe planetare”, scrie agenția France-Presse. Ar putea provoca turbulențe pe piețele mondiale și ar putea destabiliza economiile țărilor emergente, pentru că investitorii se vor reorienta către dolari. Direct afectate ar putea fi Brazilia, Turcia, Africa de Sud.

Decizia de a scădea dobânda de referinţă a fost luată de americani în urmă cu opt ani pentru a încuraja împrumuturile şi, astfel, pentru a impulsiona funcţionarea economiei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri