Taxe noi și impozite mai mari. Analist fiscal: Nu înțeleg orientarea de stânga a Guvernului și reducerea de impozit pentru mașinile luxoase

Data publicării:
masini lux

Impozitul creşte pentru maşinile cu motoare mici. Practic, taxa va fi de două ori şi jumătate mai mare decât acum, în cazul maşinilor cu motoare care nu depăşesc 1.600 de centimetri cubi. Cei care deţin astfel de maşini vor plăti 20 de lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi, faţă de 8 lei, cât este taxa în prezent.

Creşterea e valabilă şi pentru tiruri, motociclete sau bărci cu motor.

Pe de altă parte, cei care au motoare mai mari de 2.600 de centimetri cubi vor plăti mai puțin: 60 de lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi, faţă de 72 de lei cât plătesc în prezent.

Se modifică şi impozitul pe terenul intravilan, unde suma de plată creşte proporţional cu rangul şi zona localităţii. Creşterea variază de la 10.000 la 83.000 lei pentru fiecare hectar.

Guvernul vrea să majoreze impozitele pe clădiri. Persoanele deţin un imobil pe care nu-l folosesc drept locuinţă vor trebui să plătească un impozit de până la 2% din valoarea clădirii. 2% plătesc, la ora actuală, firmele care se află în această situaţie.

Cresc impozitele pentru maşinile cu motoare mici

- până la 1.600 cmc

acum:8 lei/200 cmc

în viitor: 20 lei/200 cmc

- 1.601 cmc - 2.000 cmc

acum: 18 lei/200 cmc

în viitor: 30 lei/200 cmc

- 2.001 cm cubi - 2.600 cmc

acum: 72 lei/200 cmc

în viitor: 60 lei/200 cmc

sursa: Mediafax

Impozite mai mari pentru clădirile nerezidenţiale

- clădiri care au raport de evaluare

acum: 0,1% din valoare

în viitor: 0,25% - 1,5% din valoare

- clădiri fără raport de evaluare

acum: 0,1% din valoare

în viitor: 2% din valoare

Emilian Duca: Nu înțeleg orientarea de stânga a Guvernului și reducerea de impozit pentru mașinile luxoase

Analistul fiscal Emilian Duca a spus, pentru Digi24, că unele majorări sunt justificate, altele, însă, nu.

Există un angajament mai vechi al Guvernului, prin care să se uniformizeze modul de impunere a imobilelor care sunt utilizate în scopuri economice, iar acest aspect nu a fost implementat până în prezent, aceasta este explicația pentru introducerea acestui impozit. Impozitul pe clădiri este în prezent calculat în funcție de valoarea de inventar în cazul firmelor și la o valoarea stabilită pe baza unor norme de calcul pentru persoanele fizice, noul sistem ar urma să aduca impozitul pentru clădirile utilizate în scopuri economice la același nivel cu cel al celor deținute de persoanele juridice”, a spus Emilian Duca, analist fiscal.

Despre creșterea anuală a impozitelor cu până la 50%, anual, analistul a spus că sunt destule autorități locale care nu au bani suficienți pentru a-și acoperi cheltuielile.

„Pentru a nu mai cere bani de la bugetul de stat li se impune să majoreze aceste impozite locale”, a subliniat Emilian Duca.

„Ceea ce nu înțeleg este reducerea de impozit pentru mașinile de capacitate mare, cele luxoase, aici nu înțeleg care ar fi legătura dintre ideologia de stânga a Guvernului și reducerea acestor impozite”, a menționat el.

Emilian Duca a adus în discuție și transparența în domeniul impozitelor locale, care, în opinia lui, nu este „chiar foarte mare”. Acesta a adăugat că impozitele „nu pot fi majorate la nesfârșit”.

„Până la urmă, este vorba de impozite pe care le suportă votanții primarilor care le-ar introduce”, a conchis analistul economic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri