Tensiunile din Ucraina revigorează indirect fabricile româneşti de avioane. Comenzile s-ar putea tripla

Data publicării:
avioane-3

Situaţia tensionată de la frontierele Ucrainei contribuie indirect la revigorarea fabricilor de avioane din România. Producătorii de tehnică militară din ţară se așteaptă să îşi tripleze comenzile destinate armatei în acest an.

Trei societăţi - Avioane Craiova, Aerostar Bacău şi IAR Braşov - vor avea de două până la patru ori mai multe comenzi destinate Armatei Române, potrivit unor surse din industrie. În plus, premierul Victor Ponta a anunţat că bugetul armatei pe 2014 va fi suplimentat cu 700 de milioane de lei pentru investiţii în modernizarea capacităţilor militare.

Vestea că vor avea mai mult de lucru nu a făcut decât să îi bucure pe cei 320 de angajaţi ai fabricii din Craiova. Cu toate că reparaţia completă a unui avion IAR 99 Şoim costă circa 4 milioane de lei, iar o parte din bani revin furnizorilor care livrează echipamente pentru modernizarea avioanelor, salariaţii sunt bucuroşi că vor avea de lucru în următoarea perioadă.

În acest moment, la Avioane Craiova se află în reparaţii două avioane IAR 99. Pe de altă parte, fabrica ar putea obţine luna viitoare atestatul pentru a repara şi avioane civile.

200 de noi locuri de muncă

În urmă cu trei ani, angajaţii fabricii de la Craiova nu-şi primeau salariile. Restanţele se adunau chiar şi opt luni. Situaţia pare să se schimbe, pentru că uzina şi-ar putea reveni spectaculos odată cu noile comenzi.

Este păcat și trist în acelasi timp că trebuia să se întâmple acest conflict să putem să primim si noi o nouă comandă de avioane”, spune un angajat de la Avioane Craiova. „Am făcut atâtea avioane până acum, am putea să executăm și partea de reparații fără probleme”, adaugă el.

Pentru noile comenzi este nevoie însă ca Guvernul să mărească bugetul alocat Ministerului Apărării.

Este adevărat că prin diferite canale a ajuns și la noi informația că este posibil ca în viitorul foarte apropiat numărul de comenzi pentru industria de apărare și pentru fabrica de avioane să se mărească”, declară Victor Peța, lider de sindicat la Avioane Craiova.

O altă fabrică renumită în anii comunismului - Rompiro Făgăraş - pare să îşi revină după declinul din ultima perioadă. Ministerul Economiei investeşte 10 milioane de euro în modernizarea şi extinderea sa.

Banii vor fi folosiţi pentru modernizarea actualei linii de producţie a explozibilului militar, dar şi pentru realizarea unei noi linii de producţie pentru explozibil civil, folosit la lucrări de infrastructură. Totodată, se vor crea peste 200 de locuri noi de muncă.

Această investiţie a fost aprobată şi prin strategia naţională de apărare. Cu certitudine investiţia va fi demarată în vara acestui an”, spune Mihai Popa, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.

Să nu rămână la stadiul de promisiune, să se finalizeze”, își doresc locanicii din Făgăraș. „Se duc românii, tinerii şi muncesc în străinătate pe nimic”, spune unul dintre ei, Ioan Bârsan.

Probabil că distanţa mică între România şi Ucraina a dus la o schimbare de o astfel de strategie a politicii militare în România”, consideră Lucian Cupu, lider de sindicat Nitramonia Rompiro.

Acum, la Rompiro Făgăraş mai lucrează 180 de oameni, dar conducerea fabricii are de gând să facă mai mult de 200 de angajări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri