Theodor Berna, fost consilier al lui T. Băsescu la Primărie şi al doilea important asfaltator din România

Data publicării:
theodor berna

Tehnologica Radion a început, în 1999, cu doar 17 angajaţi, ca societate de extracţie a minereurilor neferoase. Ulterior, firma s-a reprofilat pe asfaltări şi a ajuns sa aibă peste 2.000 de angajaţi. De-a lungul timpului, compania lui Theodor Berna a câştigat contracte fabulose cu statul. 

Potrivit datelor Ministerului Finaţelor, Tehnologica Radion a câştigat, din 2008 în 2013, 145 de contracte, în valoare de peste 700 de milioane de euro

Printe clienţii companiei se numără Primăriile Capitalei şi cele de sector, Compania Naţională De Drumuri, Radet şi consilii judeţene. Radion trebuia să repare şi întreţină strazi sau drumuri din Ilfov, Giurgiu sau Dolj. 

Printre cele 145 de contracte ale Tehnologica Radion cu statul se numără şi cel de 53 de milioane de euro, cu CNADNR, pentru reabilitarea si extinderea la patru benzi a unui sector de 11,2 kilometri din centura Capitalei, între DN 2 (Voluntari) si A2 (autostrada Bucuresti-Constanta). Acesta ar trebui finalizat până în noiembrie 2015. 

În 2010, sub guvernarea PDL, Teodor Berna a obtinut şi un contract de 35 de milioane de euro, care prevedea întreţinerea infrastructurii gestionate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova, pentru perioada 2010-2014. 

Numai în 2011, în timpul mandatului lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, doar de la Administraţia Străzilor Bucureşti, Tehnologica Radion a câstigat contracte de peste 144 de milioane de euro. Firma lui Theodor Berna a obţinut două din cele şase pachete de lucrări de infrastructură rutieră scoase la licitaţie. 

Cea mai importantă lucrare câştigată, pe acest contract, de firma lui Theodor Berna este reabilitarea bulevardelor Iancului şi Pantelimon. Tehnologica Radion ar trebui să încaseze 70 de milioane de euro pentru modernizarea acestor două artere. Începute în urmă cu aproape doi ani, lucrările sunt abia la jumătate. 

Numele lui Theodor Berna apare şi în scandalul legat de autostrada Lugoj-Deva. Preşedintele Traian Băsescu declara, în 2011, că pe unul dintre contestatari îl ştie "de meserie descurcăreţ" şi că autoritatile ar trebui "să îi dea peste mânuţe". Presa a speculat, la acel moment, că este vorba despre Tehnologica Radion. 

În 2012, Theodor Berna a făcut mai multe contestaţii şi a reuşit să obţină, în 2013, prin firma sa, un lot în proiectul Lugoj-Deva. Cu aceeaşi firmă, Berna a încheiat contracte de întreţinere a drumurilor naţionale cu Directiile Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa şi Craiova, în valoare de peste 6,5 milioane de euro. 

La Teloxim Con SRL, asociatul lui Teodor Berna este fiica sa, Loredana Georgia Caldray, mai cunoscută publicului drept Gia, o cântareaţă care s-a remarcat la începutul anilor 2000. Averea lui Theodor Berna, conform topului Forbes România, era evaluata în 2010 la aproximativ 60 milioane euro. 

Conform Ministerului Finaţelor, Theodor Berna are un total de zece firme pe numele lui, dintre care una este în faliment, una este radiată, două, în întrerupere temporară a activităţii. În total, cele zece firme au avut în ultimii şase ani o cifră de afaceri de aproape 900 de milioane de euro. Theodor Berna a făcut cele mai profitabile afaceri în perioada guvernării PDL. Odată cu venirea PSD la guvernare, cifra de afaceri a scăzut de peste 30 de ori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri