Toshiba, Fujitsu şi Vaio vor îşi unească diviziile producătoare de laptopuri

Data publicării:
toshiba laptop FB

Japonezii de la Toshiba, Fujitsu şi Vaio vor să îşi transfere diviziile producătoare de calculatoare într-o nouă companie, în care fiecare ar deţine acţiuni egale spun surse citate de cotidianul Nikkei. Negocierile ar fi abia la început, însă cele trei companii par să îşi fi dat seama că numai lucrând împreună pot face faţă pe o piaţă mondială a calculatoarelor care în primele nouă luni ale acestui an a scăzut cu 9%, potrivit estimărilor IDC.

Dacă vor produce la comun laptopuri şi desktopuri, Toshiba, Fujitsu şi Vaio vor ajunge la o cotă de piaţă de 6%. Ar fi cel mai probabil pe locul 7 în lume, imediat după Asus şi Acer, însă mult în spatele liderului Lenovo, care deţine 20% din vânzările mondiale de calculatoare.

Însă lupta ar fi mult mai încinsă în Japonia. Lenovo este lider şi acolo. Controlează un sfert din piaţă. Dar dacă Toshiba, Fujitsu şi Vaio şi-ar uni forţele ar deveni noii lideri, cu o cotă de piaţă de 32%. Dintre cei trei producători de calculatoare care negociază o alianţă, Vaio este de departe cel mai mic. Vânzările sale sunt la un nivel scăzut chiar şi în Japonia. Însă Vaio, care până de curând a fost divizia de laptopuri premium a celor de la Sony, are în spate un patron cu bani, fondul de investiţii Japan Industrial Partners.

În ceea ce priveşte grupul Toshiba, Wall Street Journal scrie că deja este pregătită separarea diviziei producătoare de laptopuri. Surse ale ziarului american spun că Toshiba deja poartă discuţii cu cei de la Fujitsu care la rândul lor iau în calcul separarea diviziei de calculatoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri