Transgaz a primit 180 de milioane de euro pentru un nou gazoduct

Data publicării:
transgaz

Transgaz a primit de la Comisia Europeană aproape 180 de milioane de euro. Banii trebuie folosiți pentru a construi o conductă care să lege Bulgaria de Ungaria și, cel puțin în teorie, lucrările ar urma să fie gata până în 2020.

Conducta ar urma să înceapă la Giurgiu și apoi să o ia către Vest, oarecum în paralel cu traseul Dunării. Ceea ce înseamnă că lucrările se vor face inclusiv în Oltenia, una dintre cele mai sărace, dar și printre cele mai ocolite zone ale țării de marile proiecte de infrastructură.

Când va ajunge în județul Timiș, conducta o va lua spre Nord și va ajunge la Arad. De aici, gazoductul se va conecta la rețeaua din Ungaria și ulterior, gazele vor putea ajunge în Europa Centrală și de Vest.

Conducta ar putea să transporte într-o primă fază aproximativ 25 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, adică de aproape două ori mai mult decât consumă România. Însă până când acest proiect își va atinge scopul, adică acela de a reduce dependența Europei de gazele rusești, mai e cale lungă.

Bulgarii trebuie să contruiască la rândul lor un sector de aproximativ 200 de kilometri, cu care să se conecteze la rețeaua grecilor.

Însă momentan, Comisia Europeană le-a aprobat vecinilor noștri doar finanțarea studiilor pentru acest proiect. Bulgarii au primit aproape 1,4 milioane de euro și trăgând linie, România este singura țară implicată în acest proiect care a primit bani pentru lucrările propriu-zise. E drept, la noi se va construi cea mai mare parte a infrastructurii, dar conform intențiilor Comisei Europene, viitoarea rețea de gazoducte ar urma să cuprindă și Slovenia, Croația, Grecia sau Turcia.

Cel puțin în teorie, toate aceste țări ar urma să se alimenteze din Azerbajan. Dar cum sancțiunile au fost ridicate, există și posibilitatea ca Uniunea Europeană să cumpere gaze din Iran, pe care să le aducă prin Turcia.

În teorie, în România s-ar mai putea construi și un al doilea gazoduct în anii ce vin. Este vorba de o secțiune a proiectului East Ring, care va începe în Nordul țării, la Medieșul Aurit și s-ar putea lega de conducta care trece prin Dobrogea, legând Ucraina de Bulgaria. Dacă acest proiect va fi aprobat de Comisia Europană, ar putea ajuta la creea unor locuri de muncă în Moldova, o altă regiune săracă a României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri