Când se vor redeschide autostrăzile viscolite

Data actualizării: Data publicării:
drum inchis fb politie

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere continua să țină închise joi dimineața două autostrăzi deși prevederile legale nu îi permit acest lucru, la mai mult de opt ore de la oprirea viscolului.

drum inchis fb politie

Actualizare Tronsonul Feteşti - Cernavodă al autostrăzii A2 a fost redeschis circulaţiei, joi, începând cu ora 9.30, însă traficul rămâne în continuare blocat pe tronsoanele Bucureşti – Feteşti şi Cernavodă - Constanţa, dar şi pe A4 Ovidiu – Agigea.


 

Drumurile închise joi dimineață sunt autostrada A2, în întregime între km 12 și km 211, adică de la București la Constanța, autostrada A4 respectiv centura Constanța dar și DN3 Ostrov -Basarabi, județul Constanța. Ultimul din aceste drumuri ar putea fi deschis la ora 12, în timp ce cele două autostrăzi se găsesc în faza de inspecție a Poliției Rutiere pentru a se vedea dacă pot fi deschise. Informațiile provind de la Comandamentul de Iarnă de pe lângă Ministerul Transporturilor.

Autostrăzile trebuiau deja deschise

Potrivit prevederilor legale, în zona Bărăgnului nu ar mai exista motive pentru a ține închise drumurile. Potrivit normativului 525 din 2013 al companiei de drumuri (CNAIR), în cazul autostrăzilor și a drumurilor naționale importante, traficul trebuie deschis pe o bandă la cel mult opt ore de la încetarea viscolului și ninsorii viscolite.

Toată partea carosabilă trebuie deschisă în cel mult 24 de ore după oprirea fenomenelor meteo periculoase, iar toată platforma drumului se curăța în două zile. În cazul celor trei drumuri, perioadele din normativ nu sunt respectate. Miercuri la ora 23:00 a expirat codul galben de ninsori pentru 11 judeţe din est şi sud-est.

Închiderea criculației se face în caz de cod galben de viscol, dacă Poliția Rutieră și CNAIR consideră necesară măsura, și se face obligatoriu în cazul codurilor portocaliu și roșu, spune ordinul comun al miniștrilor de Transporturi și de Interne, nr 68 din 2012.

Oficialii CNAIR nu pot preciza când se vor deschgide cele două autostrăzi. NU se poate estima, aceasta se va întâmpla după ce se fac verificări ale Poliției lși CNAIR. Noi am mers din cod in cod și au fost probleme și cu mașinile care au intrat pe autotradă inclusiv după ce a fost închis trafciul”, spun responsabil de comuniocare al CNAIR. Regulile impuse de normative privin dredeschiderea traficului sunt eronate și poate ar trebui schimbate, mai spun ei.

Deschiderea cu întârziere a autostrăzilor pare a fi consecința intervențiilor tardive ale CNAIR pentru deszăpezire. În timp de viscol și ninsoare, CNAIR refuză intervenția invocând incapacitatea. Odată oprite ninsoarea și viscolul, CNAIR are nevoie de mult mai mult timp pentru a elibera carosabilul mai ales după ce pe acesta s-au strâns cantități importante de zăpadă. În umă cu câțiva ani, după ninsori intense, autostrada A2 a fost deschisă la două zile după oprirea viscolului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri