Cursă TAP anulată, peste 100 de pasageri români au ajuns acasă după 15 ore

Data actualizării: Data publicării:
romani blocati

15 ore au stat blocați în aeroport pasagerii unei curse aeriene care ar fi trebuit să plece azi noapte din Lisabona către Bucureşti. Zborul a fost anulat din cauza unor probleme tehnice, iar oamenii au plecat spre România abia joi după-amiază. Ca urmare a situaţiei de la Lisabona, cursa TAP Portugal care ar fi trebuit să decoleze joi dimineaţă, la ora 07:00, de pe Otopeni spre Lisabona a fost anulată.

ACTUALIZARE 16:00 150 de pasagerii români au ajuns acasă după 15 ore de așteptare. Nu s-au sfiit să-și arate nemulțumirea față de cum au fost tratați de compania portugheză de stat TAP:

„Am fost tratați ca niște animale atât de cei de la compania TAP, cât și de cei de la aeroport. Ne-au oferit un sendviș cât un pachet de țigări Carpați, un pahar cu apă la început și niște pături”, a declarat un pasager.

„Am fost tratați ca refugiații”, se plânge o femeie. 

„Vom cere despăgubiri clar. 60-80 de persoane au semnat petiția”, spune o alta.


Peste 100 de români așteptau, joi dimineață, pe aeroportul din Lisabona, după ce compania TAP a anulat zborul spre Bucureşti. Acelaşi lucru s-a întâmplat și în urmă cu două săptămâni, atunci când peste 100 de turişti români au ajuns acasă după mai mult de două zile. Compania TAP a anunțat că pasagerii rămași la Lisabona vor fi aduși astăzi la București.

ACTUALIZARE 13.00. Reacția companiei TAP:  

„O cursă alternativă va pleca astăzi, ora 13:00 (15.00, ora României), din Lisabona către București cu pasagerii rămași în Portugalia.

TAP Portugal își cere scuze pentru inconvenientele create tuturor pasagerilor, prin anularea celor două curse – Lisabona- București și retur. Ieri, ora 00:15, din cauza unei defecțiuni tehnice, zborul de la Lisabona către București a fost anulat. Această decizie a fost luată pentru siguranța celor peste 100 de pasageri. Aeronava care trebuia să ajungă la București, urma să se întoarcă azi în Portugalia, cu alți pasageri.

Prioritatea noastră a fost rerutarea tuturor, care a avut loc în condiții dificile deoarece ne aflăm în plin sezon, iar gradul de ocupare al curselor este aproape în totalitate. Reprezentanții TAP sunt în permanentă legătură cu pasagerii.

Aeronava aparține unei companii partenere. Vom lua toate măsurile posibile pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple.”

Precizările MAE:

„Urmare demersurilor susţinute de către misiunea diplomatică pe lângă compania aeriană TAP, precum si a contactului permanent cu autoritățile relevante portugheze, a fost obţinută confirmarea din partea TAP si a Ministerului infrastructurii si planificării portughez cu privire la organizarea unei curse speciale către București, cu plecare la orele 13:00 (ora locală), care urmează să transporte în România pasagerii zborului anulat.

Reamintim faptul că, încă de la semnalarea situaţiei, o echipă consulară mobilă a Ambasadei României la Lisabona s-a deplasat la aeroport, aflându-se în permanentă legătură cu compania aeriană responsabilă, cu cetăţenii români, precum și cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). Totodată, reprezentanţii misiunii diplomatice s-au asigurat că cetăţenilor români le-au fost puse la dispoziţie alimente.

Dintre cei 175 de pasageri ai cursei anulate, un număr de 16 au plecat deja spre România pe alte rute de zbor, restul urmând să se îmbarce în cursa specială pusă la dispoziție de compania TAP Portugal.

Echipa mobilă a misiunii diplomatice rămâne pe aeroportul din Lisabona până când toţi cetăţenii români vor fi îmbarcaţi spre România”.

ACTUALIZARE 7:00 Problemele de pe aeroportul din Lisabona se resimt şi în România. Cursa aeriană TAP Portugal care trebuia să plece joi dimineaţă de la Bucureşti către Lisabona a fost anulată. Informaţia apare chiar pe site-ul aeroportului internaţional Henri Coandă. Zborul era programat la ora 07:00 și trebuia efectuat de avionul ce urma să ajungă la București. Iată imaginile trimise de un telespectator Digi24:

ACTUALIZARE 6:50 Ministerul român de Externe a transmis următoarele precizări: 

Ambasada României în Republica Portugheză are în atenție situaţia cetăţenilor români cărora li s-a anulat un zbor, aflați pe Aeroportul din Lisabona. 

O echipă consulară a Ambasadei României la Lisabona s-a deplasat, în cursul nopții, la aeroport pentru discuții cu reprezentanții companiei aeriene și cu cetățenii români.

Conform informațiilor obținute până la acest moment, o parte dintre cetăţenii români urmează să plece cu alte curse aeriene alternative.

Reprezentanții companiei aeriene fac demersuri pentru organizarea unui alt zbor în cursul dimineţii pentru cetăţenii români care nu au plecat cu alte curse aeriene alternative.

Echipa mobilă a misiunii diplomatice rămâne pe aeroportul din Lisabona până când toţi cetăţenii români urmează să fie îmbarcaţi spre România.

Misiunea diplomatică română monitorizează cazul şi menţine contactul neîntrerupt cu compania aeriană şi cetăţenii români, acordând asistenţa consulară necesară


Turiştii români aşteaptau explicaţii, pe aeroport, de mai bine de patru ore. Bogdan Bararu, unul dintre aceştia, a declarat la Digi24 că avionul trebuia să decoleze la ora locală 0.15 (2:15, ora României). La început s-a invocat o mică întârziere a cursei, pentru ca apoi, în jurul orei locale 1:30 (3:30, ora României), să fie anunțați că „din motive tehnice”, zborul a fost anulat.

Oamenilor nu li s-au dat alte explicații, dar li s-a spus că „s-ar putea” ca la ora 11:00 să existe un nou transport către București. Interlocutorul Digi24 era sceptic că se va întâmpla așa ceva și a reamintit că și în urmă cu două săptămâni fusese invocată aceeași cursă de ora 11:00, care însă nu a avut loc.

Nu s-a pus problema cazării pasagerilor la un hotel și abia după patru ore li s-au oferit apă și niște sandvișuri.

În rândul pasagerilor sunt și zece copii mici și preșcolari, care se chinuie să doarmă cum pot, scaunele din sala de așteptare neavând mânere rabatabile, a precizat Bogdan Bararu.

La aeroport a sosit și un reprezentant al Consulatului României, care însă nu le-a putut fi de ajutor oamenilor cu altceva decât cu asigurări că problema se discută „la toate nivelurile posibile”.

Oamenii sunt surescitați, au început să filmeze și la un moment dat a intervenit poliția, care nu le-a mai dat voie să mai filmeze, a declarat Bogdan Bararu. Și o echipă de paramedici și-a făcut apariția, fiind vorba, se pare, de un incident minor, o cădere de glicemie.

Pasagerii așteaptă să se rezolve situația și spun că vor solicita despăgubirile la care sunt îndreptățiți, cam 400 de euro de persoană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri