Cine va fi expropriat pentru a se construi metroul spre Otopeni

Data actualizării: Data publicării:
ferarri5

Ministerul Transporturilor renunță la exproprierea Romexpo și a Camerei de Comerț pentru realizarea magistralei de metrou 6, 1 Mai-Otopeni. Noua listă include ca expropriați firma Forza Rossa, dealerul oficial Ferrari in România. Mai apare ca expropriat și Ministerul Public ce a pus sechestru asigurator pe cinci terenuri deținute de firma lui Puiu Popoviciu.

Față de lista exporprierilor realizată în toamna anului trecut de către guvernul Cioloș, lista actuală, aprobată zilele trecute de Guvern prin HG 496/2017, cuprinde cinci terenuri mai puțin, toate situate în incinta complexului expozițional Romexpo. Cele cinci proprietăți, incluzând clădiri, sunt deținute Parc Hotels SA, Enel Distribuție, Romexpo, Camera de Comerț și Industrie și World Trade Center.

Scoaterea lor de pe listă permite economii de 12 milioane euro. Dacă suma totală a imobilelor de expropriat pentru metrou era în toamnă de 117 milioane lei, acum aceasta, fără cele cinci imobile, este de 62 milioane lei.

Chestionați asupra modificării reprezentanții Metrorex au spus că renunțarea la exproprierea acestor terenuir nu semnifică faptul că stația Expoiziției nu va mai fi construită. Proiectantul metroului ar fi găsit un nou amplasament pentru organizarea de șantier care, inițial, trebuia făcută în zona celor cinci loturi de teren. Suprafața totală este acum cu 1,8 hectare (18.000 metri pătrați) mai mică față de toamna anului trecut. În medie în zonă pentru un metru pătrat de teren statul va plăti 750 de euro.

Cine va fi expropriat

Printre proprietarii de imobile care vor fi cei mai afectaţi de exproprieri se numără World Trade Center București, Hyundai Auto România, Băneasa Investments, Mega Image, dar și persoane fizice, printre care se distinge Andrei Tinu, fiul fostului jurnalist Dumitru Tinu și omul de afaceri Radu Dimofte.

Persoana juridică ce va primi cei mai mulți bani este Hyundai Auto România SRL care deține un punct auto în spatele complexului expozițional Romexpo. Firma va încasa 11,85 milioane lei. Ministerul Public va primi și acesta 7,2 milioane lei pentru cinci terenuri fără construcții deținute de Băneasa Investment, firma lui Puiu Popoviciu, aflatre sub sechestru asigurator.

Lista mai include un teren afla la DN 1 al Forza Rossa, dealer oficial Ferrari în România. Firmei i se vor lua 18 metri pătrați din cei 572 metri pătrați deținuți, fără a fi expropriate construcții. Grupul austriac Immofinanz va încasa prin firma Băneasa 6981 SRL 5,6 milioane lei pentru terenurile deținute în zonă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri