Licitații de autostrăzi de un miliard de euro respinse de Autoritatea de Achiziții

Doru Cireaşă Data publicării:
Autostrada A1 Orastie - Sibiu / Tunel Aciliu / KM 64 / Noiembrie 2013
Autostrada A1 Orastie - Sibiu / Tunel Aciliu / KM 64 / Noiembrie 2013

În febra raportărilor pozitive Compania Naționale de Drumuri și Autostrăzi a început să lanseze public documentații de licitații prost întocmite. În ultimele luni Autoritatea Națională de Achiziții Publice a respins documentații de licitații în valoare totală de aproximativ un miliard de euro.

Informații postate joi de către membri ai Grupului de Inițiativă pentru Restructurarea și Reprofesionalizarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (GIRR CNAIR) arată că Autoritatea Națională de Achiziții Publice (ANAP) a respins în ultimele luni documentații de licitații pentru proiecte de autostrăzi cifrate la un miliard de euro.

Suma exactă a proiectelor cu documentații respinse nu poate fi menționată deoarece valorile estimative ale proiectelor figurează în documentațiile de licitație care devin publice de abia după aprobarea acestora de către ANAP.

Lista GIRR cuprinde două mari proiecte de infrastructură, în cadrul cărora au fost respinse documentațiile pentru patru tronsoane. ”Vă anunțăm că la data de 30.06.2017 Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice a respins publicarea documentației de atribuire cu numărul (...) și denumirea (...) transmisă de dvs. spre publicare la data de (...) Aveți în vedere retransmiterea documentației de atribuire, în vederea evaluării” solicită ANAP Companiei de Drumuri și Autostrăzi.

Cele patru tronsoane, două pe drumul expres Craiova – Pitești, celelalte pe autostrada Sibiu - Pitești totalizează împreună 106 kilometri. La un preț de 10 milioane euro pe kilometru, valoare estimativă, rezultă că ANAP a respins proiecte cifrate la un miliard de euro sau 30% din valoarea totală a proiectelor pe care ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, le-a menționat miercuri premierului Mihai Tudose ca fiind deja scoase la licitație (14 miliarde lei, echivalentul a 3,1 miliarde euro).

Tronsoanele a căror documentație a fost respinsă sunt:

  • lotul 3 din drumul expres Craiova Pitești, lungime de 31,75 km, zona km 57- km 89
  • lotul 4 din drumul expres Craiova Pitești, 31,81 km, km 89 - km 121
  • lotul 1 din autotrada Sibiu - Pitești, tronson Sibiu - Boița, 14 km
  • lotul 5 din autostrada Sibiu - Pitești, tronson Curtea de Argeș - Pitești, 30 de kilometri

Întrebați dacă proiectele cu documentații respinse de ANAP au fost sau nu au fost printre cele care ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc le-a prezentat premierului Mihai Tudose oficiali ai Ministerului Transporturilor au răspuns afirmativ. Mai precis ei au spus că informarea ANAP a venit de abia pe 30 iunie, cu doar câteva zile înainte de vizita lui Tudose la Transporturi. Astfel, au lăsat să se înțeleagă acești oficiali, ministrul Răzvan Cuc nu știa de faptul că au fost respinse de ANAP atunci când le-a prezentat premierului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri