Lucrările la Pasajul Domnești, blocate înainte de începere

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
pasaj domnesti

După ce ani de zile s-a chinuit să găsească un constructor pentru pasajul Domnești peste Centura Capitalei, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se chinuie, de câteva luni de zile, să înceapă lucrările.

La aproape două luni de la semnarea contractului de execuție a Pasajului Domnești peste Centura București, contract ajuns celebru prin perioada îndelungată în care tot a fost licitat și tot a fost contestat, lucrările la acest obiectiv nu sunt începute.

CNAIR nu a emis către constructor ordinul de începere a lucrărilor deși potrivit contractului ultimul trebuia să primească dispoziția de începere a acestora în 42 de zile de la semnare. ”Au trecut peste 50 de zile și ordinul nu a fost emis. Dacă CNAIR ar emite ordinul dar nu ar asigura toate condițiile pentru începerea lucrărilor, constructorul ar putea cere daune companiei”, explică un inginer din cadrul CNAIR.

Dar despre ce cerințe este vorba? Ordinul de începere nu poate fi emis fără autorizație de construire. La finele anului trecut legislația a fost modificată în sensul că pentru emiterea autozației de construire pe un proiect nu mai este suficientă simpla exproprierea terenurilor, ci este necesară prezentarea documentației topografice.

Cerințele sunt formulate prin HG 907 din noiembrie 2016, hotărâre adoptată de către Guvernul Cioloș după ce în primăvara anului trecut același Guvern accepta continuarea lucrărilor la proiectele de infrastructură în absența autorizațiilor de construcție. O simplă expertiză tehnică făcută la comanda constructorului prezentată companiei era suficientă pentru continuarea lucrărilor.

În cazul Centurii Domnești, CNAIR nu a găsit firmele care să facă aceste ridicări topografice, spune sursa menționată, sub protecția anonimatului.

Pasajul, lung de 374 de metri, ar urma să fie construit în 24 de luni, termenul de finalizare fiind anul 2019. Garanţia de bună execuţie va fi de 24 de luni.

Configurat sub formă de sens giratoriu, pasajul va fi construit la intersecţia dintre strada Prelungirea Ghencea - DJ602 şi centura Bucureşti şi are ca principal scop fluidizarea traficului rutier în zonă.

Lucrările prevazute in proiect sunt grupate în trei părţi. Prima este pasajul propriu-zis, a doua este reprezentată de pasajele pe centură, pe bretelele de urcare şi coborâre la intersecţia giratorie, iar a treia este intersecţia giratorie. Prin realizarea acestei lucrari se urmăreşte, în principal, decongestionarea traficului şi fluidizarea circulaţiei pe centura Capitalei, unul dintre cele mai aglomerate drumuri din România.

Sunt prevăzute şi două drumuri colectoare pentru accesul riveranilor, unul fiind amplasat de o parte şi de alta a rampei dinspre Bucureşti a pasajului de pe Prelungirea Ghencea – DJ602 şi altul la rampa dinspre Domneşti. Accesul în aceste două drumuri se face pe baza unor intersecţii giratorii amplasate la baza rampelor.

Totodată, pentru traversarea pietonală a căii ferate, s-au prevăzut de o parte şi de alta a şoselei de centură două scări metalice, sub pasaj.

Lucrările la pasajul de la Domneşti de pe centura Capitalei au fost amânate în ultimul an în special din cauza contestaţiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri