RCA a lui Negrițoiu: Calcul sec în loc de coeficienți Delta

Data actualizării: Data publicării:
misu negritoiu - 5580681-Mediafax Group-Andreea Alexandru

Ținta de tarif RCA convenită inițial cu asociațiile transportatorilor va fi modificată, a anunțat, într-un interviu pentru Profit.ro, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu.

misu negritoiu - 5580681-Mediafax Group-Andreea Alexandru

Schimbarea decisă la nivelul conducerii Autorității va afecta toate categoriile de preț pentru RCA, potrivit Profit.ro.

Președintele ASF anunță totodată că tariful maxim va fi rezultatul unui calcul sec, nicidecum al unei negocieri, și prezintă în detaliu care va fi acesta, precum și efectele care vor rezulta la nivelul întregii piețe, potrivit Profit.ro

De aproape o lună, modalitățile propuse de ASF pentru calculul RCA variază în cele mai de neînțeles moduri, de la ”coeficienți delta”, al căror mod de calcul scapă tuturor, la calcule seci.

Formula inițială, negociată la Guvern, prevedea compunerea primei din o prima tehnică plus rata cheltuielilor plus o marjă plafonată de profit pentru asigurători. Metoda de definire a celor trei elemente a suferit însă schimbări majore, față de formulele vehiculate inițial. ASF a inclus in discuție și un așa zis ”coeficient delta” cu o valoare neclară.

”Proiectul de normă aprobat de Consiliul ASF a fost inclus un nou termen „Delta”, cu o definiție ambiguă, de neînțeles, susceptibil pentru creșterea tarifului în mod necontrolabil”, acuzau acum două zile transporatorii.

În seara aceleași zile ASF aducea alte modificări. ”Consiliul Autorității a operat următoarele amendamente: a fost eliminat coeficientul 'Delta' și s-a definit o încărcare de siguranță care să asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele cu o probabilitate de cel puțin 95%, rata cheltuielilor va include și costul capitalului, a fost adăugată, în determinarea tarifelor de primă maxime (inclusiv la propunerea transportatorilor), și marja de profit, aceasta urmând a fi cuantificată și, nu în ultimul rând, a fost revizuită formula de calcul”, spunea miercuri ASF.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri