Șoseaua pe care zeci mii de șoferi încalcă legea, fără să știe

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
DN 2

Zeci de mii de șoferi riscă amenzi de minim 2.000 de lei, încălcând fără știință prevederile legale, la circulația pe un important drum național. Accidentele rutiere sunt la ordinea zilei.

Foto: Șicanele în trafic de pe DN2 la depășiri sunt una din cauzele numeroaselor accidente rutiere

Drumul în cauză, DN2, simbolizat și E 85, are o lungime de 333 kilometri și leagă localitățile București, Urziceni, Buzău, Focșani, Bacău și Roman, județul Neamț.

Circulația pe acesta se face inclusiv pe acostamentul drumului, în afara părții carosabile, șoferii fiind convinși, de la caz la caz, că șoseaua are fie bandă de urgență fie că are un standard numit de ei ”o bandă și jumătate”.

Marginea din dreapta a drumui național are o lațime de doar 2,5 metri, fix cât lățimea unui camion, cu un metru mai puțin decât lățimea unei benzi de drum național și cu 1,25 metri sub lățimea unei benzi de autostradă.

Convingerea fermă că drumul are două benzi face ca cei care circulă cu viteză să pună presiune pe cei care sunt in fața lor, cerându-le acestora să se retragă spre acostament.

”Sunt șoferi care pur si simplu te obligă sa treci pe acostament. Vin până în spatele tău, te claxonează, înjură și te depășesc stergându-te. De aici foarte aproape accidentul mai ales că, în zonele cu podețe, parapetul podețului este în acel acostament”, spune într-o postare pe Facebook, Maria Lascu, fost inginer în cadrul Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), responsabilă în trecut chiar de siguranța traficului.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) în primele nouă luni ale anului, între București și Roman, au avut loc 97 de accidente grave de circulație, în 64 fiind implicate doar autovehicule și pasagerii acestora. În medie, în fiecare weekend au avut loc două accidente grave.

Ce spun IGPR și CNAIR despre drum

Atât IGPR, cât și CNAIR afirmă că DN 2 are o singură bandă pe sens și că în dreapta benzii se găsește doar acostamentul (porțiune ce nu este inclusă în carosabil). ”Drumul național DN2 are o platformă de 13 metri și este prevăzut cu 2 benzi circulație în lățime de 3,5 metri (una pe sens) și două acostamente în lățime de 3 metri fiecare (unul pe sens) (...) Această bandă consolidată de 2,5 metri din cadrul acostamentului nu este o bandă destinată rulării, ea fiind prevăzută pentru staționarea în caz de urgență”, afirma conducerea CNAIR într-un răspuns adresat unui utilizator al drumului în 2009.

”Traficul rutier pe DN2 se desfășoară pe o bandă de circulație pentru fiecare sens de mers, iar în exteriorul benzilor de circulație se află un acostament consolidat”, răspund și oficialii IGPR întrebării adresate de Digi24.ro privind numărul de benzi de circulație de pe DN 2.

Șoferii care circulă pe acostament trebuie să facă față la două riscuri majore. Primul este cel de fi amendați, al doilea de a accidenta pietoni sau bicicliști care circulă legal pe acostament. ”Pietonii trebuie să se deplaseze pe partea dreaptă a trotuarelor, pistelor pentru pietoni sau pe potecile alăturate drumului public, iar în lipsa acestora - pe acostament”, spune legislația rutieră la capitolul privind circulația vehiculelor, secțiunea ”circulația pietonilor. Acostamentul poate fi folosit și de bicicliști sau conducătorii altor vehicule fără motor.

Ordonanța 43 din august 1997, privind regimul drumurilor, spune că ”este interzisă circulația autovehiculelor pe acostamente, șanțuri, trotuare, pe spații de siguranță ale drumurilor și podurilor, precum și pe banda de urgență sau mediană a autostrăzilor”. Potrivit IGPR, încălcarea acestei prevederi se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei, aplicată persoanelor fizice sau juridice, confiorm art.61, aliniat 1, litera a din același act legislativ.

În situația în care, circulând pe acostament, automobilistul va lovi un pieton sau un biciclist, iar acesta se află în afara localității și nu există trotuar, automobilstul poate fi considerat vinovat de decesul sau rănirea pietonului, potrivit prevederilor menționate.

Reacția autorităților: nimic

Se poate spune că răspunsul autorităților este zero. Poliția Română susține că a avertizat în numeroase rânduri CNAIR asupra situației și că a cerut lărgirea benzii astfel încât să se poată circula pe două benzi pe sens. ”Poliția Română (...) a transmis mai multe solicitări către administratorul drumului public, pentru schimbarea soluției constructive a DN2 prin extinderea platformei acestuia și realizarea a câte două benzi de circulșație pe fiecare sens de mers”, spune IGPR în răspunsul adresat Digi24.ro.

În afară însă de hârtii oficiale, IGPR nu face nimic. Conștientă că dacă ar impune ca traficul să aibă loc doar pe carosabil ar micșora viteza de circulație a vehiculelor, Poliția închide ochii și nu dă amenzi.

Întrebată câte amenzi a acordat de la începutul anului pentru circulație pe acostament, IGPR nu spune că nu a dat nicio amendă pentru aceasta, ci că nu are o evidență a amenzilor aplicate pe acest subiect deoarece ar ține evidența sancțiunilor doar pe Codul Rutier OUG 195/2002, nu și pe OG 43/1997 privind regimul drumurilor care interzice circulația pe acostament. OG 43/1997 precizează însă la art.61 b: ”constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor pentru nerespectarea prevederilor prezentei ordonanţe (printre care și circulația pe acostament - n.red.) se fac de către (...) poliţia rutieră”.

Unul dintre șoferii profesioniști iritați de situație este Coman Tite din Focșani. El are mai multe postări pe Facebook dedicate subiectului și a postat inclusiv înregistrări video cu accidente petrecute din cauza depășirilor. ”Camioanele circulă pe acostamentul acela pentru a favoriza un trafic cât mai fluid, altfel accidentele ar fi mult mai multe și mai grave prin forțarea depășirii de către alți conducători auto și neavând spațiul și timpul necesar din cauza traficului foarte aglomerat”, spune el într-o postare pe Facebook. Trebuie spus însă că mulți conducători auto de TIR-uri refuză să se retragă pe acostament. ”Am spus-o și o mai repet , DN2 - E85 până la o viitoare Autostrada spre Moldova are nevoie de modernizare rapidă (...) murim ca proștii, din vina noastră, a altora, dar unul din n principalele motive ale accidentelor este și configurația drumului. Ține locul unei autostrăzi, străbate jumătate din țară. Nu mai face față nici tâmpiților, nici traficului”, spune furios Coma Tite.

Maria Lascu afirmă că în alte țări Poliția nu permite circulația pe acostament. ”În alte țări nu se circulă pe acest acostament și aceasta nu pentru că șoferii lor sunt mai conștiincioși, ci pentru că traficul este supravegheat prin camere video, amenzile sunt mari, iar conducătorilor auto le pasă de banii lor câștigati cinstit”, spune fostul responsabil pentru siguranță rutieră din CNAIR. Ea propune o soluție simplă care adoptată ar ameliora situația. ”Modificarea marcajului orizontal, prin lărgirea benzii de circulație la 5 m si un acostament de 1 m, ar rezolva problema, așa cum este pe DN 1”.

DN 2 este una dintre cele mai circulate șosele ale țării. Pe acesta circulă zilnic în medie între 8.000 și 20.000 de vehicule, valoare la care se justifică economic construirea unei autostrăzi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri