Stâlpii care stau în drumul spre capitala culturală europeană 2021

Data publicării:
stalpi

Drumul spre capitala europeană culturală din 2021 se împotmoleşte în 200 de stâlpi de susţinere a firelor de troleibuz, montaţi chiar anul trecut la Timişoara. Montaţi pe bani europeni, stâlpii nu pot fi mutaţi încă patru ani de acum încolo, prin urmare nici lucrările de lărgire a drumului de acces spre Autostrada A1 nu pot începe mai devreme.

Drumul care leagă Timişoara de autostrada care duce spre vestul Europei are 16 kilometri şi traversează comunele Dumbrăviţa şi Giarmata. Şoseaua are două benzi şi autorităţile sunt nevoite să o lărgească pentru că e singurul acces spre A1 şi este foarte aglomerat. Lucrările nu pot începe însă mai devreme de 2021.

Pentru ca drumul spre autostradă să fie lărgit şi pe teritoriul comunei Dumbrăviţa, toţi aceşti stâlpi de pe ambele părţi ale şoselei trebuie mutaţi câţiva metri. Vorbim de 208 stâlpi, iar relocarea lor durează cel mult șase luni”, spune Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Nimeni nu se poate atinge însă de stâlpi timp de cinci ani, pentru că au fost montanţi în cadrul unui proiect cu fonduri europene. Primarul Timişoarei vrea ca lucrările să înceapă mai devreme, cu bani din fondul judeţului.

Este un timing până când se va ajunge să dai drumul la licitaţie pentru angajarea executantului, o să treacă foarte mult timp şi nu va mai fi timp fizic suficient pentru a se finaliza lucrarea chiar şi până la intrarea în Dumbrăviţa, lăsând stâlpii la o parte. Eu vreau să terminăm mult mai repede”, spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Nu are niciun fel de relevanţă sursa finanţării acestui proeict. Legea spune foarte clar, până în noiembrie 2020 din punctul ăsta de vedere nu se poate interveni asupra lucrării de relocare a stâlpilor. Celelalte lucrări vor începe în 2018”, spune în schimb Roxana Iliescu, vicepreşedintele CJ Timiş.

Dacă primul tronson, pe teritoriul comunei Giarmata, va fi lărgit la patru benzi până în 2020, lucrările din Dumbrăviţa ar putea fi gata abia în 2022. Prea târziu pentru turiştii aşteptaţi în capitala culturală europeană din 2021.

Cel mai greu este pentru şoferii care circulă zilnic pe drumul dintre autostradă şi Timişoara, pentru că şoseaua îngustă este foarte aglomerată.

Este un drum foarte folosit şi e un trafic extraordinar. Deci ar trebui un pic grăbită situaţia”, spune un șofer.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri