Sute de autobuze şi tramvaie, cumpărate pentru RATB

Data actualizării: Data publicării:
RATB

400 de autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie, toate noi, vor fi cumpărate de Primăria Capitalei pentru RATB. Reprezentanţii Regiei spun că actualul parc auto e complet uzat. Spre exemplu, mai mult de un sfert dintre autobuze sunt trase pe dreapta. În plus, municipalitatea a cerut Poliţiei rutiere să aprobe înfiinţarea a încă 12 benzi unice pentru RATB, pe lângă cele şase deja existente.

Cele 400 de autobuze noi vor fi Euro 6, vor avea podeaua coborâtă, camere de supraveghere, sistem de numărare a călătorilor şi internet wireless.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Achiziţia pe care o vom face în următoarea perioadă înseamnă un prim pas. Nu înseamnă în totalitate rezolvarea problemei. dar de undeva trebuie să începem cu toţii”.

Ultima achiziţie de acest fel a fost făcută în 2008, când municipalitatea a luat un credit de 500 de milioane de euro, pe care nu l-a returnat nici acum.

Primăria a cumpărat atunci 1000 de autobuze noi. 500 cu climatizare şi 500 fără. Niciunul dintre ele nu mai are garanţie, iar mai bine de un sfert sunt trase în depou, pe dreapta, din cauza defecţiunilor.

Radu Orzaţă, director al RATB: „La momentul ăsta parcul e obosit, e îmbătrânit şi folosit. Moral și fizic din cele 1000 de autobuze cumpărate acum 10 ani, 150 se vor amortiza în anul 2017”.

Primăria va cumpăra şi 100 de tramvaie noi. Cele care circulă acum în Bucureşti au şi 40 de ani vechime.

Pe străzile Capitalei vor circula în următorii ani şi 100 de troleibuze noi, în condiţiile în care RATB are încă unele cumpărate la începutul anilor 90.

Cele 600 de vehicule noi vor fi cumpărate treptat în următorii patru ani. Preţul total va fi în jur de 300 de milioane de euro, iar primăria speră că toţi banii vor veni de la Uniunea Europeană. Acum, RATB plăteşte mai mult de opt milioane de euro pe an întreţinerea celor 1.000 de autobuze vechi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri