Trei sfaturi de la polonezi pentru o economie sustenabilă

Data publicării:
polo

Economia României este acum în creștere, dar Guvernul trebuie să o ajute și în continuare.

Pierderile de producție din perioada crizei au fost în totalitate recuperate. Dacă nu vom greși din nou, va fi o creștere de durată”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Ca să ne fie şi mai bine, putem să urmăm exemplul Poloniei. Guvernul de la Varşovia a luat la începutul crizei decizii care au uimit: au scăzut taxele şi au crescut cheltuielile. Până atunci, Polonia reuşise cel mai profitabil drum de la comunism la capitalism prin reformele facute de un fost ministru al Finanţelor şi şef al Băncii Naţionale.

Am accelerat privatizarea băncilor. Am făcut reforma pensiilor. A trebuit să ne restructurăm sistemul minier, să scoatem minerii baricadaţi din mine”, a spus Leszeck Balcerowicz, fost preşedinte al Băncii Naţionale din Polonia.

Economistul polonez îi sfatuieşte pe oficialii noştri să nu se bazeze prea mult pe investiţiile publice, pentru că sunt politizate. Fondurile europene şi încurajarea mediului de afaceri privat sunt surse sigure de creştere economică.

Polonia a folosit bine banii europeni, dar pe termen lung nu o să ajute la competitivitate și România e pe drumul de a absorbi fonduri mai multe”, a spus Michal Szczurek, directorul general al unei bănci comerciale.

Polonia a mizat pe orice ban de la Uniunea Europeană ca să dezvolte rețeua de drumuri și autostrăzi. Timp de șase ani, a folosit aproape 90 la sută din fondurile care îi erau destinate pentru infrastructură. Nu același lucru se poate spune despre România, care a investit puțin mai mult din banii comunitari oferiți.

Polonia a început cu 10 ani mai devreme. La noi a fost și un drum accidentat. Ne-am ambiționat să ne lăsăm drumurile cu gropi”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale.

Polonezii spun că un motor puternic de accelerare a creșterii economice sunt privatizările și investițile făcute de companiile private. Reformele cele mai importante s-au făcut însă în perioada anilor 90, iar rezultatele sunt vizibile.

În 2008, primul an de criză, Polonia a avut o creştere de 3,9%, la jumătate faţă de România. Însă, în anul următor, când economia noastră scădea cu 7 la sută, cea poloneză se menţinea la plus 2,6%, ca mai apoi să urce şi mai mult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri