Ucraina a suspendat exportul de energie electrică spre Republica Moldova

Data publicării:
transformator energie

„În scopul de a menține un echilibru între consum și generarea de energie electrică în Sistemul integrat energetic al Ucrainei și de a evita penele de curent pentru consumatorii (interni), Ministerul ucrainean al Energiei și Combustibilului a decis suspendarea temporară a exportului de energie electrică în Republica Moldova și Belarus”, se menționează într-un comunicat al ministerului.

Încă din septembrie 2014, Ucraina a redus cu 50% livrările de energie electrică în Republica Moldova.

Iuri Prodan, care ocupa la acea vreme funcția de ministru al energiei al Ucrainei, avertizase atunci că o suspendare completă a livrărilor de energie electrică în Republica Moldova ar putea priva în totalitate de curent electric regiunea Odessa (sudul Ucrainei), deoarece cele două sisteme energetice sunt interconectate.

Ucraina se confruntă în ultimul timp cu o penurie de cărbune pentru centralele sale electrice, după pierderea bazinului de huilă din estul țării și a minelor sale din Donbas, unele dintre acestea au fost distruse în bombardamente, în timp ce altele se află sub controlul rebelilor proruși.

Citiți și: 

O decizie strategică? România se pregăteşte să exporte energie electrică în Republica Moldova

În trecut, România a livrat energie electrică Republicii Moldova, care nu deține mari capacități de producție și este dependentă de Ucraina și Transnistria. Însă energia nu a fost plătită și s-a acumulat o datorie de 30 de milioane de dolari. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri