Un nou paradis fiscal. Averile secrete, dirijate spre America

Data publicării:
bani euro dolari GettyImages-107158537-3

Exodul averilor secrete este dirijat de un nume cu istorie... Rothschild.

În septembrie anul trecut, un director de la Rothschild & Co prezenta la sediul unei firme de avocatură o idee nouă pentru America - să nu se mai ascundă averile americanilor în străinătate ci să se ascundă averile străinilor în America. Mesajul lor pentru avocaţi era următorul: îşi pot ajuta clienţii să-şi mute banii în SUA fără să plătească un cent în taxe şi fără ca guvernele ţărilor de unde vin banii să ştie că sumele există.

E o mare transformare de la America de dinainte, ţara care avea cel mai temut Fisc din lume şi făcea presiuni uriaşe pentru eliminarea paradisurilor fiscale. Acum America însăşi poate deveni cel mai mare paradis fiscal din lume - spune directorul de la Rothschild, citat de Bloomberg.

Ce s-a schimbat? Aproape o sută de ţări s-au înţeles să renunţe la secretul bancar şi să divulge unele altora informaţii despre clienţii internaţionali.

Insulele Bermude au acceptat, la fel şi Bahamas şi insulele virgine britanice. Elveţia, Olanda, Irlanda, Luxemburg, toate sunt pe listă... Mai puţin Statele Unite ale Americii. Şi-n vreme ce Comisia Europeană atacă înţelegerile fiscale făcute de Irlanda şi Luxemburg cu marile corporaţii, spre Statele Unite curg averi secrete. Majoritatea banilor vin din ţări foarte corupte. Trezoreria americană nu se teme de dorinţa străinilor de a evita fiscul din ţara lor, cât se teme că prin aceste conturi secrete s-ar putea spăla bani. ONU estimează că anual prin sistemul financiar global se spală cel puţin o 1.600 de miliarde de dolari.

Murdari sau nu, banii merg către America iar intermediarii au mult de câştigat.

Bloomberg relatează că Rothschild şi-a deschis un birou special pentru astfel de operaţiuni şi a mutat deja banii mai multor familii bogate din Turcia şi Asia, din Insulele Bermude şi Bahamas în state precum Nevada sau Dakota de Sud, unde legea e foarte permisivă. Dar Rothschild nu e singură în noua afacere - în joc au intrat deja avocaţi din cityul londonez şi companii din Elveţia care îşi deschid şi ele birouri în SUA pentru a „servi interesele clienţilor străini". Acum cu noile reguli de transparenţă, sunt mulţi clienţi disperaţi să-şi scoată banii din Elveţia. Dar consultanţii care-i ajută spun că aceşti oameni nu-şi ascund banii fiindcă ar proveni din surse ilegale, ci pentru că dacă averile ar fi la vedere, riscă să fie răpiţi sau şantajaţi. Ba mai mult, reprezentanţii Rotshchild spun că înainte de a-şi oferi serviciile, se asigură că viitorii clienţi nu au probleme cu fiscul din ţările lor. Trebuie să aibă confirmare de la clienţii înşişi, dar şi de la o firmă independentă de avocatură.

Acum se ridică întrebarea de ce directorul lor explica mecanismul mutării averilor în America tocmai în incinta unei firme de avocatură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri