Un scandal de spionaj economic iscat între americani şi chinezi aduce în România o nouă fabrică

Data publicării:
turbine eoliene

Se ceartă cu asiaticii prin tribunale de câţiva ani, dar între timp trebuie să se se repună pe picioare. România vine ca o alegere bună. De la Timişoara, marfa poate fi transportată către pieţele vestice, către Germania şi Spania, ţări care investesc miliarde de euro în energia eoliană.

La fabrica din Timişoara, American Superconductor va produce sisteme electronice de control pentru turbinele eoliene. Tot ce se producea în China pentru exterior se va fabrica de luna viitoare în România, iar asiaticilor le va rămâne doar producţia destinată pieţei de acolo.

Într-un comunicat, americanii spun că România este o alegere rentabilă şi o piaţă în care se găseşte forţă de muncă bine pregătită. În plus, transferul în România va genera costuri mai mici la transport. Marfa de la Timişoara va fi transportată în vestul Europei, către cele mai mari pieţe de energie eoliană din Europa.

Decizia de restructurare le-ar aduce americanilor economii de 3 milioane de dolari anual, cu tot cu reducerile din ţara de origine.

Spionaj pentru o mită de 15.000 de euro

Problemele financiare au pornit după ce American Superconductor a descoperit că cel mai mare client al său din China, Sinovel Wind, i-a furat tehnologia. Totul s-a întâmplat în 2011, când unul dintre angajaţii americanilor, de origine sârbă, a primit de la chinezi o mită de 15 mii de euro, ca să fure software-ul pe baza căruia funcţionează sistemele pentru turbinele eoliene.

S-a iscat apoi un întreg scandal, sârbul şi-a recunoscut vina, dar chinezii au încetat să mai cumpere marfă de la americani, decizie care a dus American Superconductor în pragul falimentului.

Compania a pierdut un miliard de dolari din capitalizarea de piaţă şi o bună parte din venituri, pentru că asiaticii le aduceau 70 la sută din venituri.

După pastila amară din China, americanii s-au decis să meargă şi pe alte pieţe. Aşa au început să-şi vândă produsele în Coreea, India, Australia şi chiar în România.

Americanii au câştigat deja o parte din procesele intentate chinezilor de la care cer despăgubiri de 1,2 miliarde de euro. Lupta este departe de a fi la final, mai sunt şi alte procese de câştigat. Compania înregistrează în prezent pierderi pe care speră să le reducă prin procesul de restructurare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri