Vasile Dîncu: Scopul politicii nu este să crească PIB-ul, este fericirea oamenilor

Data actualizării: Data publicării:
vasile dancu 24.11

Sociologul Vasile Dîncu, fost vicepremier, a declarat sâmbătă, la lansarea cărţii sale 'Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă', că scopul politicii este omul şi fericirea sa.

dancu

Ceea ce am vrut să spun în această carte e că politica s-a îndepărtat foarte mult de oameni şi trebuie să-şi regăsească adevărat menire. Se poate citi din această carte primul capitol, aşa cum a spus domnul ministru Ionuţ Vulpescu, şi ultimul capitol, pentru a simplifica; primul capitol este un diagnostic, ultimul capitol este un program. Vreau să vă spun şi un secret. Am visat ca această carte să fie începutul unui ciclu politic despre alegerile din decembrie; am crezut că un nou ciclu politic în care va veni o putere nouă va ţine cont, va încerca măcar să ia două-trei idei din acest ghid şi să le ducă mai departe, pentru că sensul cel mai important al politicii, principala făgăduinţă pe care o face politica oamenilor este să-i treacă deşertul, să-i treacă deşertul social, deşertul politic. Scopul politicii este omul şi noi am pierdut acest lucru. Scopul politicii nu este să crească PIB-ul, nici să crească productivitatea sau randamentul, ci este fericirea oamenilor. Avem nevoie să redescoperim omul. Asta înseamnă să consideri că omul este mai important decât propriul tău partid sau că România este mai importantă decât partidul din care faci parte”, a spus Vasile Dîncu, potrivit Economica.net.

Ce spune Institutul de Cercetare a Calității Vieții

Însă nu toți sociologii par a fi de acord cu opiniile lui Vasile Dâncu. Ultimele studii făcute de către Institutul de Cercetare a Calității Vieții, subordonat Academiei și condus de profesorul Cătălin Zamfir, indică o corelație statistică destul de accentuată între PIB unei țări și satisfacția cetățenilor. Astfel pe harta Europei, cetățenii țărilor nordice par a fi mai mulțumiți decât cei din țările est europene sau mediteraneene. Dar ce spune ICCV despre subiect?

 

map (1)

Foto: Gradul de mulțumire al românilor, sursa ICCV

Indicatorul de satisfacție cu viața (...) Țările europene dezvoltate (UE 15) sunt caracterizate de o stare de echilibru social, măsurat prin prisma percepției subiective a populației: în jur de 83% dintre persoane sunt satisfăcute cu propria viață. România se plasează ușor pe panta pozitivă a scalei de satisfacție cu viața, dar la o distanță apreciabilă de o stare de echilibru social. Fiind o stare nu atât de creștere nelimitată, ci de echilibru social, pentru România ținta indicatorului de satisfacție cu viața de aproximativ 83% este realizabilă. Chiar dacă nivelul economiei nu-l va atinge pe cel al țărilor dezvoltate, dar comunitatea va aprecia că s-a atins un nivel economic rezonabil care să ofere o viață decentă, că s-a realizat ce este posibil și că în societate există corectitudine, iar democrația funcționează, românii vor experimenta un nivel ridicat de satisfacție cu viața. O asemenea stare de recuperare a încrederii nu poate fi realizată în perioade foarte scurte, dar este posibil de realizat în decursul celor 20 de ani”, spunea ICCV în raportul privind starea socială a României pe 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri