VIDEO 14 replici şi cinci decese confirmate după cutremurul cu magnitudinea 8,2 din Chile. 300 de deţinuţi au reuşit să evadeze

Data publicării:
tarapaca

ACTUALIZARE ORA 9:00 Alertele de tsunami au fost ridicate.

Preşedintele chilian, Michelle Bachelet, a decretat stare de urgenţă în nordul statului de pe coasta Pacificului.

ACTUALIZARE ORA 7:20 Au fost confirmate cinci decese în ChilePână la această oră s-au produs 12 replici ca urmare a seismului de magnitudine 8,2.  Cea mai puternică a avut magnitudinea de moment 6,2.

Alertele de tsunami sunt valabile în acest moment pentru Chile şi Peru.

Profitând de haosul creat de cutremur şi de replicile ce au urmat, aproximativ 300 de deţinuţi dintr-o închisoare de lângă Iquique au reuşit să evadeze. Doar 12 au fost prinşi deocamdată.

După seism, mii de oameni au ieşit în stradă şi s-au îndreptat imediat către zonele mai înalte. Curentul electric a fost întrerupt, iar activitatea aeroportului din Iquique a fost sistată, după ce turnul de control a fost afectat de cutremur. În mai multe zone au izbucnit incendii.

Operaţiunile de evacuare au fost îngreunate în condiţiile în care numeroase şosele au fost blocate de alunecările de teren.

-------------------------------

Centrul de avertizare pentru tsunami în Pacific a anunțat că s-a generat un val seismic de doi metri înălțime, iar autoritățile chiliene, folosindu-se de televiziuni, i-au anunțat pe locuitorii din zona de coastă să se refugieze rapid în locuri mai înalte. Sunt informații că s-ar fi produs alunecări de teren care blochează drumurile.

Alerta de tsunami a fost valabilă și pe coastele din Ecuador, Columbia, Panama, Costa Rica și Nicaragua.

Seismul s-a produs la o adâncime de numai 20 kilometri (inițial se anunțase că hipocentrul e la 10 km de fundul mării, dar a fost revizuită adâncimea), iar epicentrul său a fost localizat la 95 de kilometri nord-vest de orașul Iquique, situat într-o zonă minieră, și la 140 de kilometri sud-sud-vest de Arica, în Chile, potrivit USGS. Institutul american folosește o scară a magnitudinii de moment potrivit căreia un seism mai mare de 6 este considerat puternic.

Pe scara Richter, cutremurul, care s-a produs la ora 23.46 GMT (marți, 1 aprilie, 18.46, ora locală; miercuri, 2.46, ora României), a avut o intensitate de 8,3, relatează CNN.

USGS, care estimase inițial o magnitudine 8 pentru seism, a revizuit-o la 8,2. Cutremurul a fost urmat de o serie de replici, unele puternice, care, dată fiind magnitudinea, vor continua. În numai două ore de la producerea seismului iniațial, deja au fost înregistrate nouă replici cu magnitudini cuprinse între 5,2 și 6,2, potrivit USGS.

Deocamdată nu au fost anunțate pagube, iar imaginile transmise de televiziuni arată oameni pe străzi și mașini care deja au format cozi în portul Antofagasta.

Dacă s-ar fi produs pe uscat, un cutremur cu o asemenea magnitudine ar fi generat distrugeri masive.

Autoritățile chiliene spun că deocamdată nu s-au înregistrat distrugeri semnificative, nici pierderi de vieți omenești. Ca de obicei în astfel de situații, sunt pene de curent electric, iar liniile telefonice nu funcționează. 

Chile este una dintre țările unde se înregistrează o bogată activitate seismică. Zonele din centrul și sudul țării au fost lovite în februarie 2010 de un puternic cutremur cu magnitudine 8,8, urmat de un tsunami ce a distrus zeci de localități. 500 de oameni și-au pierdut viața.

În 1960, o zonă din Chile aflată la sud de Concepcion a fost lovită de un seism cu magnitudinea 9,5, care a provocat moartea a 1.655 de persoane și a generat un tsunami care s-a propagat până în Japonia și Hawaii.

Seismul cu magnitudine 9 care a lovit Japonia la 11 martie 2011 a generat un val seismic deosebit de puternic. Peste 15.000 de oameni au murit, 3.200 fiind dați dispăruți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...