W. Buffett dă industia alimentară pe cea auto și cea bancară

Data publicării:
warren buffett medaliat de obama afp

Miliardarul american Warren Buffett renunţă la acţiunile de la companiile din industria alimentară în favoarea altora, din industria auto şi bancară. Buffett este cunoscut pentru pariurile pe termen lung pe care le face pe un număr restrâns de companii. Cumpără acţiuni când companiile sunt subevaluate pentru a le vinde mai apoi cu profit înzecit. E un model de investiţii pe care s-a clădit uriaşa avere care l-a făcut celebru pe Buffett.

Compania de investiţii controlată de Warren Buffett şi-a redus substanţial deţinerile din cadrul producătorilor de dulciuri Kraft şi Mondelez. A cumpărat în schimb masiv acţiuni la cel mai mare producător auto, General Motors, care se află în plină ascensiune după ce a ieşit din faliment. Buffett a mai cumpărat acţiuni la o companie din domeniul televiziunii prin satelit şi la cel mai mare producător canadian de petrol, Suncor Energy. Miliardarul şi-a păstrat apetitul pentru domeniul bancar şi şi-a majorat numărul de acţiuni la banca Wells Fargo.

Mulţi investitori stau cu ochii pe Warren Buffett şi încearcă să-i imite mişcările, scrie Washington Post. Informaţiile oficiale privind investiţiile sale nu arată şi care au fost alegerile personale ale miliardarului şi care sunt ale asociaţiilor săi. În general, Buffett preferă să deţină pachete consistente de acţiuni la companiile în care investeşte. Şi mai important este că Warren Buffett evită, de regulă, să cumpere acţiuni scumpe.

Succesul strategiei de business aplicată de Buffett se reflectă cel mai bine în evoluţia companiei sale de investiţii, Berkshire Hathaway. Dintr-un producător de textile falimentar, Berskshire s-a transformat într-o vedetă a bursei de la New York. Anul acesta, acţiunile companiei au crescut cu 23 la sută. În prezent, Berkshire are un portofoliu vast de investiţii. Warren şi-a investit banii în afaceri dintre cele mai diverse, de la transporturi aeriene, până la medicamente, asigurări şi pantofi sport. Cele mai importante deţineri sunt însă cele de la Coca Cola, Wells Fargo, American Express şi IBM. Warren Buffett are o avere estimată de revista Forbes la 53,5 miliarde de dolari.

Mai puțini milionari chinezi

Pe de altă parte, China dă tot mai puţini milionari. Numărul chinezilor care au peste 1,2 milioane de euro a înregistrat cea mai lentă creştere din ultimii cinci ani. Anul trecut, numărul milionarilor a sporit cu doar 3 la sută, la puţin peste 1 milion. Circa 65.000 de chinezi sunt superbogați. Încetinirea creșterii numărului de milionari este pusă pe seama evoluţiei economice. Avansul economic a fost de 8 la sută anul trecut. A ajuns la minimul ultimilor 13 ani. Tendința se pastrează și anul acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri