49 de algerieni au fost condamnaţi la moarte pentru că au linşat un bărbat acuzat pe nedrept că a pornit un incendiu

Data publicării:
Incendii Algeria
90 de oameni au murit în incendiile de vegetaţie care au afectat Algeria în 2021. Foto: Profimedia Images

Un tribunal algerian a condamnat la moarte 49 de persoane găsite vinovate pentru linşarea unui bărbat despre care au crezut că a provocat un incendiu de pădure. Ancheta a dezvăluit că victima era nevinovată, ba mai mult, venise să ajute la stingerea focului.

Faptele au avut loc anul trecut, când Algeria s-a confruntat cu incendii devastatoare de vegetaţie, în care şi-au pierdut viaţa 90 de persoane, scrie BBC.

Victima linşanului, Djamel Ben Ismail, de 38 de ani, a călătorit peste 300 de kilometri pentru a participa ca voluntar la stingerea incendiilor care afectau regiunea Kabylie, aflată la est de capitala Alger. Înainte de a pleca de acasă, acesta a scris pe Twitter că merge să dea "o mână de ajutor prietenilor" care se luptă cu flăcările.

La scurt timp după ce a ajuns, însă, localnicii l-au acuzat că el ar fi pus, de fapt, focul. Mai multe filmări de amator au arătat că bărbatul a fost bătut şi torturat înainte să fie dus într-o piaţă publică şi ucis.

Incendiile de anul trecut din Algeria au fost provocate de temperaturile ridicate, însă autorităţile au declarat şi că unele focuri au fost puse intenţionat.

Deşi pedeapsa cu moartea este legală în Algeria, nu au mai existat execuţii aici din 1993. Ţara a semnat mai multe moratorii în acest sens, aşa că este de aşteptat ca pedepsele în cazul celor 49 de condamnaţi să fie înlocuite cu închisoarea pe viaţă.

În acelaşi dosar, tribunalul algerian a mai condamnat 28 de persoane cu pedepse între doi şi zece ani.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri