Airlander 10, cea mai mare aeronavă hibrid, avariată într-un zbor test

Data actualizării: Data publicării:
airlander

Avaria suferită de Airlander 10 a survenit după ce a atins un stâlp de telegraf în timpul celui de-al doilea zbor de testare al său, ce a avut loc miercuri în Marea Britanie, informează bbc.com, citat de News.ro.

airlander
Foto: bedfordshire-news.co.uk

Airlander 10, un vehicul aerian hibrid - parţial avion, parţial dirijabil -, are o lungime de 92 de metri şi a fost avariat în timpul zborului de întoarcere pe Aerodromul Cardington din comitatul Bedfordshire.

Potrivit presei britanice, aeronava, construită cu un buget de 25 de milioane de lire sterline, a suferit avarii la nivelul cabinei, după ce a atins un stâlp de telegraf, miercuri, în jurul orei locale 11.00 (13.00 ora României, n.r.).

HAV (Hybrid Air Vehicles), compania care a construit aeronava, nu a făcut deocamdată comentarii pe această temă.

Airlander 10 a efectuat primul său zbor de testare pe 17 august.

Botezat iniţial Martha Gwyn, vehiculul a fost dezvoltat la început pentru guvernul american sub forma unei aeronave cu rol de supraveghere, însă proiectul a fost stopat, în urma reducerii bugetelor pentru apărare.

HAV a lansat o campanie pentru reintroducerea pe rutele aeriene a vehiculelor Airlander 10, în mai 2015. Potrivit aceste companii, Airlander 10 ar putea fi folosit în scopuri variate, precum supraveghere, comunicaţii, misiuni de salvare şi chiar transport aerian de persoane.

Constructorii lui spun că Airlander 10 are o autonomie de zbor de aproximativ cinci zile, în timpul zborurilor sale pilotate.

Compania HAV speră să construiască zece aeronave Airlander pe an până în 2021.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri