Alegerile prezidenţiale din Franţa. Socialiştii au ales un politician mai puțin cunoscut

Data actualizării: Data publicării:
benoit hamon socialist fb

Benoit Hamon, un debutant în politca la nivel înalt din Franţa, este candidatul Partidului Socialist în alegerile prezidenţiale care vor avea loc peste trei luni. El l-a învins în alegerile primare pe fostul premier Manuel Valls, considerat până în urmă cu două săptămâni favoritul incontestabil pentru intrarea în cursa prezidenţială.

benoit hamon socialist fb

Primele cifre date publicităţii de Partidul Socialist francez arată că Benoit Hamon a câştigat, cu 58,65%, turul al doilea al alegerilor interne pentru desemnarea candidatului la preşedinţie. Fostul premier Manuel Valls a fost primul care a ieşit public şi şi-a recunoscut înfrângerea.

Venit din linia a doua a politicii franceze, Benoit Hamon are marele avantaj de a nu fi un apropiat al preşedintelui în funcţie, Francois Hollande. Dezamăgiţi de liderul ales acum 5 ani, socialiştii francezi vor să afişeze o imagine nouă. Un alt mare avantaj al noului candidat al stângii este conflictul în care s-a aflat cu Manuel Valls. Benoit Hamon a fost, pentru mai puţin de 150 de zile, ministru al Educaţiei într-un guvern socialist condus de Valls. A demisionat, în august 2014, în semn de protest faţă de măsurile liberale susţinute de premier. Exact acele măsuri liberale care este posibil să-l fi costat candidatura pe fostul şef al guvernului francez. Cel mai important lucru care i s-a reproşat lui Manuel Valls în campania electorală a fost asumarea de către Executiv, fără votul Parlamentului, a unor modificările ale legislaţiei muncii care slăbesc puterea sindicatelor şi le dau angajatorii posibilitatea să facă mai uşor concedieri.

Platforma politică a lui Benoit Hamon, susţinută de numeroase personalităţi importante ale Partidului Socialist care s-au distanţat în ultimii ani de preşedintele Francois Hollande, include măsuri care ar putea fi caracterizate ca „extrem de socialiste”. El promite, de exemplu, micşorarea numărului de ore de lucru săptămânale şi o indemnizaţie de bază în valoare de 750 de euro pentru fiecare cetăţean francez.

Benoit Hamon intră cu handicap în cursa prezidenţială. Sondajele de opinie îl arată favorit pe fostul premier Francois Fillon, candidatul Republicanilor. Pe locul al doilea în preferinţele alegătorilor francezi se situează Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional. Proaspătul candidat socialist nu era inclus în aceste sondaje care îl plasau pe Manuel Valls pe locurile 3-4, la egalitate cu fostul ministru al Economiei, actualul independent Emmanuel Macron.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri