Analiză AP: Lista lungă a promisiunilor pe care Donald Trump nu le-a îndeplinit în primele 100 de zile de mandat

Data publicării:
Hillary Clinton And Donald Trump Face Off In First Presidential Debate At Hofstra University
HEMPSTEAD, NY - SEPTEMBER 26: Republican presidential nominee Donald Trump waves after the Presidential Debate with Democratic presidential nominee Hillary Clinton at Hofstra University on September 26, 2016 in Hempstead, New York. The first of four debates for the 2016 Election, three Presidential and one Vice Presidential, is moderated by NBC's Lester Holt. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Marele acord de liber-schimb transpacific s-a dus, programul de acţiune împotriva modificărilor climatice este în corzi, iar diverse reglementări de pe vremea lui Obama au fost abrogate. De asemenea, preşedintele american Donald Trump şi-a respectat promisiunea, iar din 20 ianuarie nu a urcat pe bicicletă, scrie The Associated Press, citată de News.ro, care prezintă primele 100 de zile de când miliardarul conduce ţara din perspectiva îndeplinirii promisiunilor pe care le-a făcut în campanie.

Hillary Clinton And Donald Trump Face Off In First Presidential Debate At Hofstra University
Foto: Gulliver/ Getty Images

Dacă adăugăm un membru al Curţii Supreme - şi nu e un lucru tocmai de neglijat - şi-a cam îndeplinit promisiunile.

Dar unde este zidul? Ori pedeapsa promisă Chinei în domeniul comercial - vor scăpa chinezii basma curată după ”cel mai mare furt din istoria lumii”? Cum rămâne cu înlocuirea ”uşoară” a Obamacare? Dar cu planul în valoare de un miliard de dolari şi uriaşa scădere de taxe care trebuiau să fie deja în mişcare până acum?

Drumul lui Trump către Casa Albă, pavat uneori cu promisiuni mari, unele imposibil de îndeplinit, s-a transformat într-o stradă secundară de promisiuni amânate sau lăsate în urmă, potrivit acestei analize, comentează The Associated Press.

Din cele 38 de promisiuni exacte pe care le-a făcut în ”contractul” său pe 100 de zile cu alegătorii - ”Acesta este angajamentul meu faţă de voi” -, Trump a îndeplinit zece, în principal prin decrete care nu necesită legislaţie, ca de exemplu retragerea Statelor Unite din Acordul de parteneriat comercial transpacific (TPP).

El a abandonat mai multe dintre ele şi a eşuat să îndeplinească rapid altele, unele blocate de disensiuni în Partidul Republican sau de judecători federali. Dintre cele zece promisiuni care implică o acţiune a Congresului, niciuna nu a fost îndeplinită, iar cele mai multe nici măcat nu au fost introduse în Legislativ.

”Eu am făcut mai mult decât oricare alt preşedinte în primele 100 de zile”, s-a lăudat preşedintele într-un interviu recent pentru AP, în pofida faptului că el critică acest termen drept o ”barieră artificială”.

În realitate, planul său cu privire la primele 100 de zile rămâne o listă cu lucruri de făcut, care vor trece mult dincolo de ziua de sâmbătă, când se împlinesc 100 de zile de când este la putere.

Unele dintre promisiunile lui Trump erau, evident, hiperbole. Nu este de aşteptat cu sufletul la gură ca presupusul dezertor Bowe Bergdahl să fie aruncat dintr-un avion fără paraşută, aşa cum a promis Trump că ar face, la multe dintre mitingurile sale din campanie. Liderul Chinei a luat o cină rafinată, desăvârşită cu un ”minunat” tort de ciocolată, la Mar-a-Lago, luna aceasta, şi nu promisul ”hamburger McDonald's” şi o umilă plăcintă.

Însă multe promisiuni se presupunea a fi luate în serios. Trump le datorează fără dubii susţinătorilor său un zid la frontiera cu Mexicul, chiar dacă nu va fi cu un picior mai înalt ca Marele Zid Chinezesc.

O pagină a manifestului său cu privire la primele 100 de zile este dedicată legilor pentru care spunea că avea să se bată în această perioadă. Niciuna nu a fost îndeplinită.

Cealaltă pagină conţine o listă de 18 acţiuni executive şi intenţii pe care a promis să le ducă la îndeplinire - multe în ”Prima Zi”. A dat curs la mai puţin de o duzină de ordine executive, iar Casa Albă se laudă că va stabili un record postbelic, săptămâna aceasta, după ce va semna altele. Aceasta este o schimbare de ton.

”Avem nevoie, la Washington, de oameni care să nu încerce să semneze ordine executive pentru că nu pot să aducă oameni într-o cameră şi să obţină un acord negociat”, declara el în New Hampshire, în martie 2015. ”Avem nevoie de oameni care ştiu cum să conducă şi nu-i avem. Avem amatori”.

Eforturi în vederea asigurării unor servicii de îngrijire abordabile pentru copii şi unor concedii maternale, eforturi care să facă facultatea mai abordabilă şi în vederea unor investiţii în zone urbane au fost date uitării. În pofida avantajului deţinerii controlului în Congres de către republicani, Casa Albă a eşuat să-i adune laolaltă în spatele primei încercări a lui Trump de a înlocui ”Obamacare”.

Un jurnalist AP care l-a urmat pe Trump în întreaga campanie prezidenţială a cules zeci de promisiuni pe care miliardaul le-a făcut, de la cele mai semnificative şi până la cele mai fanteziste, scrie agenţia americană, care le prezintă pe unele dintre ele şi ce s-a întâmplat cu ele până acum.

ENERGIE ŞI MEDIU

- Îndepărtarea barajelor rutiere ale preşedintelui Barack Obama de pe oleoductele Keystone XL şi Dakota Access.

O promisiune îndeplinită. Oleoductul Keystone XL a fost relansat, iar Dakota Access finalizat.

- Ridicarea restricţiilor impuse minelor de cărbune şi forării după petrol şi gaze naturale.

Promisiune îndeplită. Trump a abrogat o serie de restricţii din perioada Obama şi a iniţiat o revizuire a Clean Power Plan, care vizează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale centralelor pe cărbune.

- Anularea plăţilor către programele ONU de luptă împotriva modificărilor climatice şi retragerea din Acordul de la Paris.

O promisiune neîndeplinită. Trump urmează să ia o decizie cu privire la Acordul de la Paris. Consilierii săi au păreri foarte împărţite.

President-Elect Donald Trump Holds Press Conference In New York
Sursă foto: Guliver/Getty Images

ECONOMIE ŞI COMERŢ

- Adoptarea unei revizuiri fiscale. ”Numai gândiţi-vă la ceea ce se poate realiza în primele 100 de zile ale unei administraţii Trump”, le-a spus el într-una susţinătorilor săi în ultimele săptămâni de campanie. ”Vom avea cea mai mare reducere de impozite de la Ronald Reagan” încoace. A promis un plan în vederea reducerii dramatice a taxelor impuse atât corporaţiilor, cât şi clasei de mijloc.

O promisiune nici pe aproape îndeplinită. Trump a renunţat la planul de impozitare cu care a făcut campanie, iar noul pachet al administraţiei sale este la început, ratând nu doar primele 100 de zile, ci părând că va rata şi un nou termen-limită, stabilit în august de către secretarul Trezoreriei Steve Mnuchin. Unele detalii au apărut săptămâna aceasta.

- Desemnarea Chinei drept un manipulator de devize, pregătirea terenului în vederea impunerii unor eventuale penalităţi comerciale, pentru că ”noi suntem ca o puşculiţă jefuită. Nu putem continua permite Chinei să ne violeze ţara, iar asta este ceea ce fac ei”.

O promisiune abandonată. Trump spune că nu vrea să pedepsească China, atunci când ea cooperează într-un răspuns la provocările Coreei de Nord. El spune, de asemenea, că China nu-şi mai manipulează moneda în vederea obţinerii unor avantaje comerciale nedrepte. Însă China s-a îndepărtat de acest comportament cu mult înainte să preia el funcţia. El a lăsat deoparte, de asemenea, promisiuni repetate de a creşte taxele importurilor chinezeşti.

- Anunţarea intenţiei de a renegocia sau de a retrage ţara din Acordul de liber schimb nord-american (NAFTA).

O promisiune retrasă, în principiu. Un proiect al planului administraţiei sale cu privire la NAFTA propune doar o rescriere moderată. Însă, în interviul acordat AP, el a ameninţat din nou cu retragerea din acord, în cazul în care nu-şi atinge scopurile prin renegociere.

- Punerea secretarului Comeţului şi reprezentantului său comercial să identifice toate abuzurile comerciale străine care îi afectează în mod nedrept pe muncitorii americani.

Promisiune îndeplinită. Trump a iniţiat o mulţime de studii în ultimele 100 de zile.

- Impunerea unui tarif de 35% tuturor bunurilor comapniilor care îşi delocalizează producţia în străinătate. Obligarea unor companii ca Apple şi Nabisco să-şi fabrice produsele în Statele Unite.

Promisiune neîndeplinită.

- Lansarea unui efort în valoare de un miliard de dolari în vederea reconstruirii infrastructurii ţării, inclusiv a aeroporturilor, drumurilor şi podurilor.

Promisiune neîndeplinită.

Donald Trump Speaks With Russian Leader Vladimir Putin From The White House
Sursă foto: Guliver/Getty Images

SECURITATE, APĂRARE ŞI IMIGRAŢIE

- Suspendarea imediată a programului primirii de refugiaţi sirieni.

Trump a încercat, însă prima versiune a interdicţiei sale de călătorie a fost blocată în tribunale. O versiune revizuită a renunţat complet la trimiterile la refugiaţi sirieni. Şi ea a fost blocată. Iar el nu a menţionat încă altă promisiune din campanie, şi anume de a deporta refugiaţii sirieni deja primiţi în Statele Unite.

- Informarea generalilor că au termen 30 de zile să prezinte un nou plan în vederea înfrângerii grupării Statul Islamic.

Trump a ordonat, într-adevăr, să se întocmească un plan. Este neclar despre ce este vorba, pentru că nu a fost încă făcut public.

- Suspendarea imigraţiei din ”regiuni predispuse la terorism” în care, apreciază el, verificarea este prea dificilă.

Eforturile lui Trump de a opri temporar imigraţia din unele ţări musulmane au fost blocate de tribunale.

- Implementarea unor tehnici de verificare ”extremă” a imigraţiei.

În curs. Departamentul Securităţii Interne are în vedere un număr de măsuri, precum solicitarea contactelor telefonice şi parolelor conturilor pe reţele de socializare ale vizitatorilor

- Construirea unui ”zid fizic impenetrabil” de-a lungul frontierei de sud şi punerea Mexicului să-l plătească.

Guvernul a solicitat cereri de ofertă, iar secţiuni-test ar putea să fie realizate în această vară. Mexicul nu plăteşte acest efort.

- Încetarea finanţării federale a ”oraşelor sanctuare” - locuri în care oficiali locali sunt consideraţi de Washington insuficient de cooperativi în arestarea sau încarcerarea unor persoane ajunse ilegal în ţară.

Departamentul Justiţiei a ameninţat că va face acest lucru, însă există limite legale.

- Deportarea imediată a celor două milioane de ”infractori străini” care trăiesc în ţară, inclusiv a membrilor unor bande, în cadrul unor operaţiuni comune cu autorităţile locale, statale şi federale.

Numărul deportărilor nu a crescut. Numărul persoanelor aflate ilegal în ţară care sunt arestate a crescut, iar al trecerii ilegale a frontierei a scăzut semnificativ.

- Anularea vizelor în ţările străine care nu primesc înapoi infractori expulzaţi de Statele Unite.

Această promisiune nu a fost discutată până în prezent.

- ”Oprirea imediată a celor două amnistii executive ilegale ale preşedintelui Obama”, dintre care una permite ca tineri aduşi în ţară pe când erau copii să rămână şi să muncească în ţară.

Trump n-a depus niciun efort să oprească acest program, deşi o poate face printr-un simplu apel telefonic. El a declarat pentru AP că aceşti tineri pot ”sta liniştiniţi” şi că nu au se teme de expulzare.

President Donald Trump Signs Executive Orders
Foto: Gulliver/GettyImages

GUVERNUL ŞI ”GÂRLA”

- Solicitarea conducătorilor agenţiilor şi secretarilor să identifice reglementările care desfiinţează locuri de muncă, pentru a fi eliminate.

Îndeplinită.

- Propunerea unui amendament constituţional în vederea impunerii unor limite cu privire la toate mandatele din Congres.

Neîndeplinită.

- ”Secarea gârlei”.

În ceea ce priveşte promisiunea sa de a limita puterea unor interese speciale, Trump a emis un ordin executiv prin care le nterzice celor numiţi politic să facă lobby pe lângă Guvern timp de cinci ani de zile după ce îşi încheie mandatul în administraţia sa şi prin care le interzice oficialilor în exerciţiu să reprezinte guverne străine. Însă el a abandonat practica din perioada Obama de a publica registre cu vizitatorii la Casa Albă, aruncând din nou un văl asupra intereselor speciale care-i calcă pragul. El şi-a acordat, de asemenea, cel puţin o scutire de la interdicţia de a face lobby, permiţând unui consilier pe probleme de buget de la Casa Albă să se ducă să promoveze un grup comercial.

- Îngheşarea angajărilor la nivel federal, cu excepţia personalului militar şi în domeniul siguranţei publice.

Aceasta a fost una dintre primele acţiuni ale lui Trump. Însă această interdicţie a fost ridicată între timp.

- Eliminarea a două reglementări la introducerea fiecărei reglementări noi.

Trump a semnat un ordin prin care cere agenţiilor să identifice două reglementări existente pentru fiecare nouă reglementare impusă - însă ordinul nu prevede nimic prin care să se ceară ca cele două reglementări identificate să fie eliminate.

POLITICĂ EXTERNĂ

- Abandonarea strategiei cu privire la construirea de naţiuni şi schimbarea de regimuri.

Poziţia lui Trump faţă de politică externă este încă la început, deşi a intervenit în Siria şi şi-a înăsprit retorica faţă de Coreea de Nord.

- Mutarea Ambasadei Statelor Unite din Israel la Ierusalim.

Administraţia afirmă că studiază problema.

- Negocierea eliberării tuturor americanilor deţinuţi în Iran, inclusiv înainte de a prelua funcţia. Renegocierea sau ieşirea din acordul cu Iranul în dosarul nuclear.

Niciun deţinut n-a fost eliberat. Administraţia studiază acordul în dosarul nuclear, iar Trump a declarat pentru AP că ”este posibil” ca Statele Unite să se retragă.

- Crearea unei zone sigure în Siria pentru refugiaţi, care să fie susţinută financiar de statele din regiunea Golfului Persic.

Neîndeplinită.

Donald Trump Holds Campaign Rally In Dallas
Sursă foto: Guliver/Getty Images

ÎNGRIJIRI MEDICALE, TRIBUNALE ŞI ARME DE FOC

- ”În prima mea zi în funcţie am să cer Congresului să-mi punp birou un proiect care să ne descotorosească de această lege dezastruoasă şi să o înlocuie cu reforme care lărgesc opţiunea, libertatea, accesibilitatea. Veţi avea o îngrijire medicală atât de mare, la o mică fracţiune din cost. Va fi atât de uşor”.

Proiectul de lege vizând înlocuire ”Obamacare” a fost retras din Congres deoarece nu se bucura de suficientă susţinere. Trump va încerca cu un plan revizuit.

- Începerea selectării unui nou judecător la Curtea Supremă în vederea acoperirii locului vacant.

Îndeplinită. Trump l-a nominalizat pe Neil Gorsuch, iar Senatul l-a validat.

- Eliminarea zonelor fără arme de foc în şcoli şi în baze militare.

Neîndeplinită.

OARE?

- ”Promit că nu voi participa niciodată la vreo cursă de biciclete”.

Până acum, toate bune. Trump a făcut această promisiune după ce John Kerry, la vremea respectivă secretar de Stat, şi-a rupt femurul, în mai 2015, în timp ce se plimba pe bicicletă. Kerry nu participa la vreo cursă de biciclete.

- Interzicerea intervievării generalilor la televizor.

Nu contează că locotenent-generalul H. R. McMaster din cadrul Forţelor terestre, consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Trump, a apărut recent la un show televizat de duminica. O serie de ofiţeri superiori au susţinut conferinţe de presă la Pentagon în ultimele câteva luni, înregistrate de televiziuni. Generalul John Nicholson, generalul cu cel mai înalt rang în Afganistan, a apărut într-o conferinţă de presă la începutul acestei săptămâni.

- Nu e timp de jucat golf.

În cele mai multe weekenduri de când este preşedinte, Trump şi-a încălcat promisiunea de sta departe de terenul de golf, după ce l-a criticat ani de zile pe predecesorul său că joacă acest joc. ”Pentru că am să lucrez pentru voi, nu am să am timp să mă duc să joc golf”, a spus el la un miting în Virginia, în mai. ”Credeţi-mă”.

- Urări de sărbători

”Dacă voi deveni preşedinte, vom spune Crăciun Fericit în fiecare magazin. Poţi să laşi «sărbători fericite» în cui”.

Ca preşedinte-ales de sărbători, Trump a transmis ”Crăciun fericit” pe Twitter. Tot aşa a făcut şi preşedintele Obama. Amândoi au urat ”Happy Hanukkah”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri