Asasinarea lui Kim Jong-nam. Noi detalii de „thriller” au ieșit la iveală

Data actualizării: Data publicării:
promo311497512

Siti Aisyah și Doan Thi Huong, cele două femei acuzate de uciderea lui Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, au pledat nevinovat în prima înfățișare în fața instanței, în procesul care desfășoară într-un tribunal din Malaezia la aproape opt luni de la asasinat.  

Indoneziana Siti Aisyah, în vârstă de 25 de ani, și vietnameza Doan Thi Huong, de 28 de ani, sunt acuzate de asasinarea lui Kim Jong-nam, cu o armă chimică VX, pe 13 februarie, pe aeroportul din Kuala Lumpur. Femeile pretind că au fost victimele unei manipulări, deoarece au crezut că participă la o farsă inofensivă într-un show cu camera ascunsă.

Potrivit The Guardian, agenția de spionaj sud-coreeană susține că uciderea lui Kim Jong-nam ar fi fost plănuită timp de cinci ani de către liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un.

Suspectele, care au ajuns în fața judecătorului îmbrăcate în veste antiglonț, ar putea primi pedeapsa cu moartea, dacă vor fi găsite vinovate.

În proces vor fi citați zeci de martori, începând cu experții în criminalistică care au stabilit cauza morții.

Expunerea la VX, un gaz iritant folosit de obicei în războaie, cu o toxicitate extrem de ridicată, poate produce convulsii, pierderea cunoștinței, paralizie și insuficiență respiratorie fatală.

583462_620
Siti Aisyah

Procesul va fi urmărit îndeaproape de guvernul indonezian și de cel vietnamez, care au angajat avocații celor două femei.

Apărarea Siti Aisyah va fi clădită pe ideea că tânăra a fost ținta unui „truc elaborat”, neștiind ce substanță folosea în momentul în care i-a atins fața lui Kim Jong-nam cu cea mai toxică armă chimică din lume, a explicat avocatul ei, Gooi Soon Seng.

Femeia susține că a fost abordată într-un bar din Kuala Lumpur de un bărbat nord-coreean, folosind numele fictiv „James”, care a întrebat-o dacă vrea să participe la o farsă televizată. Înainte de asasinat, Siti Aisyah ar fi trecut printr-o perioadă de „probă”. Femeia ar fi fost dusă prin aeroporturi, hoteluri și mall-uri, unde „James” i-ar fi spus să arunce în fețele trecătorilor sosuri condimentate în timp ce el ar fi filmat-o cu telefonul mobil, a mai spus avocatul. Pentru fiecare dintre aceste farse, Siti ar fi primit între 100 și 200 de dolari. Femeie spera că această ofertă de muncă să-i permită în sfârșit să renunțe la meseria de escortă, a subliniat Gooi Soon Seng.

Doan-Thi-Huong
Doan Thi Huong

Următorul pas: „James” i-ar fi făcut cunoștință lui Siti cu un bărbat numit „Chang”, care i-ar fi spus că era producătorul unui reality show chinezesc de divertisment cu camera ascunsă.

Conform poliției, „Chang” era, de fapt, Hong Song Hac, unul dintre cei patru suspecți care au părăsit Malaezia în ziua asasinatului, iar în spatele numelui fictiv „James” se ascundea Ri Ji U, unul dintre trei nord-coreeni ce s-au refugiat în ambasada Coreei de Nord din Kuala Lumpur pentru a nu fi supuși unui interogatoriu.

Kim Jong-nam, între paranoia și identități false

Scenariul vehiculat în presa internațională privind asasinarea lui Kim Jong-nam pornește de la premiza unui plan al dictatorului nord-coreean de a înlătura orice posibilă concurență din partea fratelui său vitreg la frâiele puterii.

Până la momentul asasinării, viața lui Kim Jong-nam a decurs sub un văl de ceață. Bărbatul folosea mai multe pașapoarte false, lucru care ar fi dus, în 2001, la o lovitură politică accidentală împotriva tatălui său, fostul lider de la Phenian, Kim Jong-il. La acea dată, Kim Jong-nam fusese prins cu acte falsificate – identitatea unui dominican – în timp ce încerca să intre în Japonia. El le-a declarat autorităților japoneze că intenționa să viziteze parcul Disneyland din Tokyo.

Observatorii au afirmat atunci că acest incident ar fi avut impactul unui act de dezonoare asupra tatălui său, fapt care ar fi dus la exilul fostului dictator nord-coreean.

În interviurile din presă, Kim Jong-nam a precizat în mod repetat că nu manifesta niciun interes pentru preluarea manetelor dinastice de la Phenian. Însă, fiind cel mai mare dintre fiii lui Kim Jong-il, ar fi putut avea o pretenție legitimă la titlul de „mare conducător”.

La câteva săptămâni după Kim Jong-un a devenit noul lider al Coreei de Nord, în 2011, fratele său declara unui jurnalist japonez că lumea va interpreta noul braț de fier al dictaturii ca o „glumă”. Într-un alt interviu, Kim Jong-nam preciza că el se opusese în repetate rânduri accederii la putere prin transfer ereditar.

Cunoscuții lui Kim Jong-nam spus că bărbatul și-a petrecut ultimii ani într-o atmosferă profund paranoică. Într-un documentar publicat recent de BBC, apropiații lui Kim Jong-nam povestesc că acesta voia să se stabilească în Elveția, unde își făcuse studiile, pentru că se temea mereu pentru viața lui și avea convingerea că va fi în siguranță în Europa.

Înainte de fratele vitreg, a fost unchiul

În august, publicația japoneză Nikkei Asian Review, scria că dictatorul nord-coreean ar fi ordonat, în decembrie 2013, execuția unchiului său, Chang Song-thaek, după ce ar fi aflată că acesta îi propusese Chinei să susțină o lovitură de stat în Coreea de Nord prin care să îl debarce de la putere pe Kim Jong-un.

Unchiul și mentorul liderului nord-coreean, Jang Song-thaek, s-ar fi întâlnit în august 2012 la Beijing cu Hu Jintao, președintele chinez de la acea vreme, potrivit unui raport apărut în publicația japoneză Nikkei Asian Review.

1391143222000-EPA-NORTH-KOREA-JANG-SONG-THAEK
Jang Song-thaek

Jang s-ar fi folosit de relațiile sale politice și de afaceri cu China pentru a trage sforile acasă. De altfel, acesta se bucura și de încrederea Beijingului și ar fi fost el însuși o variantă agreată de China pentru a prelua conducerea Coreei de Nord.

Mai multe surse au declarat pentru publicația japoneză că Jang a propus autorităților de la Beijing un complot pemtru înlocuirea lui Kim Jong-un cu fratele său mai mare. Președintele chinez nu i-ar fi dat însă pe loc un răspuns. Discuția dintre cei doi a fost aflată de Zhou Yongkang, un fost membru al poliției chineze și omul de încredere al președintelui chinez. În timpul petrecut de Yongkang la șefia poliției și în Ministerul Securității de Stat, acesta își dezvoltase relații apropiate cu Coreea de Nord, inclusiv cu Kim Jong-un.

Rivalitățile politice interne din China l-ar fi făcut pe Zhou Yongkang să îi dezvăluie liderului nord-coreean planurile unchiului său pentru lovitura de stat. Kim Jong-un abia preluase puterea, după moartea tatălui său, în decembrie 2011, iar vestea că mentorul său pregătea un atac l-ar fi făcut pe liderul nord-coreean să „izbucnească într-o criză de nervi”.

În decembrie 2013, Kim Jong-un a ordonat arestarea și executarea unchiului său. În comunicatul regimului despre arestarea lui Jang, acesta este descris drept „ultimul om, mai rău ca un câine”, care a „comis actul blestemat al trădării și a înșelat încrederea profundă, dragostea și căldura paternală pe care i-au arătat-o partidul și liderul țării”.

Regimul de la Phenian l-a acuzat pe Jang că „a lucrat cu disperare, ani întregi, pentru a destabiliza și răsturna de la putere Republica Democrată a Coreei de Nord, în scopul de a prelua el însuși puterea, prin cele mai înșelătoare și sinistre modalități posibile”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri