Atac cibernetic. Poliţia ucraineană confiscă servere de la compania considerată „pacientul zero”

Data publicării:
petya

Unitatea naţională ucraineană de luptă împotriva infracţionalităţii cibernetice din cadrul poliţiei a confiscat serverele unei mici companii aflate în centrul unui atac la nivel mondial cu un malware, după ce ”noi activităţi” au fost detectate la aceasta, a anunţat miercuri poliţia cibernetică într-un comunicat.

Firma a trimis sau se pregătea să trimită o nouă actualizare, iar poliţia a împiedicat orice alte pagube, a declarat o purtătoare de cuvânt a Poliţiei cibernetice, Iulia Kvitko. „Experţii noştri au oprit acest lucru la timp”, a subliniat ea.

Compania s-a aflat în centrul atenţiei autorităţilor şi cercetătorilor în domeniul securităţii cibernetice după ce a fost identificată drept „pacientul zero” al atacului care a paralizat computere ale mai multor companii multnaţionale şi a blocat bancomate, benzinării şi filiale ale unor bănci în Ucraina.

Firma nu a răspuns unor mesaje trimise de jurnaliști, însă, în mai multe mesaje postate pe Facebook, a respins acuzaţiile potrivit cărora securitatea ei slabă a contribuit la răspândirea atacului cu malware.

Şeful poliţiei cibernetice, colonelul Seghi Demîdiuk a declarat anterior că proprietarii M.E. Doc vor fi daţi în judecată, însă Kvitko a precizat că nu s-au operat arestări.

Ministrul Infrastructurii Volodimir Olelian a declarat că ministerul evaluează la „milioane” pagubele, precizând că sute de staţii de lucru şi două servere ale instituţiei au fost blocate. Autorităţile urmează să estimeze amploarea şi valoarea totală a pagubelor.

News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri