Mosul. Armata irakiană: Luptătorii ISIS sunt încercuiți

Data actualizării: Data publicării:
mosul

Armata irakiană susține că a încercuit reduta ISIS din partea veche a metropolei Mosul, marți, după ce a preluat controlul asupra unei zone din nordul orașului.

Divizia a 9-a a armatei a reușit să cucerească cartierul al-Shifaa, în lungul râului Tigru, mai susțin sursele militare irakiene, potrivit Reuters.

Controlul asupra acestui cartier înseamnă că orașul vechi, din jumătatea estică a orașului Mosul, este acum înconjurat de forțele guvernamentale susținute de SUA, desfășurate la nord, vest, sud și peste râul Tigru.

Forțele armate irakiene i-au îndeamnat duminică pe luptătorii grupării Statul Islamic din Mosul să se predea. Mesajul a survenit la o zi distanță după lansarea asaltului final pentru eliberarea ultimului bastion major din Irak de sub controlul jihadiștilor ISIS.

Forțele armatei irakiene, cele antitero (CTS) și ale poliției federale au lansat duminică un asalt pentru a prelua controlul asupra zonei vechi a orașului Mosul, unde s-a regrupat marea majoritate a jihadiștilor Statului Islamic.

Cucerirea acestei redute ar permite forțelor guvernamentale să controleze în totalitate cel de-al doilea oraș ca mărime al Irakului, căzut în mâinile Statului Islamic în 2014.

În principiu, operațiunea aceasta este etapa finală a unei vaste ofensive lansată în urma cu opt luni de către forțele irakiene pentru a elibera orașul Mosul de sub controlul jihadiștilor.

Zona veche este situată pe malul vestic al râului Tigru, care divizează Mosul. Din punct de vedere miltiar, geometria zonei este una de coșmar: un labirint de străzi înguste, puternic populate, dificil de utilizat în operațiuni cu implicarea de blindate. Iar folosirea de arme grele pune în pericol viața civililor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri