BREXIT. Theresa May vrea „să garanteze cât mai repede drepturile cetățenilor UE care trăiesc în UK”

Data publicării:
Conservative Leader Theresa May Addresses Party Conference
BIRMINGHAM, ENGLAND - OCTOBER 05: Prime Minister Theresa May delivers a speech during the fourth day of the Conservative Party Conference 2016 at the ICC Birmingham on October 5, 2016 in Birmingham, England. In her first speech to conference as Prime Minister Theresa May is expected to reach out to the centre ground and try to appeal traditional Labour voters. (Photo by Matt Cardy/Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a publicat joi un articol în șapte cotidiene europene pentru a explica despărțirea Marii Britanii de Uniunea Europeană, parte a unei ofensive diplomatice de îmbunătățire a imaginii înainte de începerea efectivă a negocierilor, potrivit Agerpres.

Conservative Leader Theresa May Addresses Party Conference
Foto: Guliver/Getty Images

Ea a ales publicațiile The Irish Times (Irlanda), Rzeczpospolita (Polonia), Dagens Nyheter (Suedia), El Pais (Spania), La Repubblica (Italia), Le Parisien (Franța) și Frankfurter Allgemeine Zeitung (Germania) pentru a reitera că Marea Britanie va părăsi UE, însă nu și Europa.

Vreau să vă asigur că această decizie nu înseamnă deloc respingerea valorilor care ne sunt comune în calitate de europeni”, scrie ea, reiterând în articol majoritatea argumentelor prezentate în scrisoarea oficială trimisă miercuri președintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa de declanșarea procedurii privind Brexit-ul.

Nu este nici o încercare de a face rău Uniunii Europene”, adaugă ea, dând asigurări că, dimpotrivă, Marea Britanie „vrea ca Uniunea Europeană să aibă succes și să prospere”.

Vrem să rămânem parteneri și aliați puternici ai Franței și ai tuturor prietenilor noștri de pe continent”, dă ea asigurări în Le Parisien, menționând în cazul fiecărei țări această garanție de fidelitate.

În Frankfurter Allgemeine Zeitung, Theresa May salută „vocea puternică” prin care Germania și Marea Britanie au vorbit deseori pe scena internațională, în special pentru „integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei” sau „pentru a ajuta milioanele de persoane în dificultate din Siria”. „Știm cât de valoroase sunt acest parteneriat și această prietenie durabile dintre țările noastre”, dă ea asigurări.

O prietenie pe care o subliniază de asemenea în La Repubblica între Marea Britanie și Italia, reamintind de cei 600.000 de italieni care trăiesc în Regatul Unit și de colaborarea între cele două țări „în privința a numeroase subiecte de actualitate ale epocii noastre, de la lupta împotriva Daesh (Statul Islamic — n.r.) la gestionarea crizei în Mediterana”.

Ea insistă în același timp asupra relațiilor economice bilaterale privilegiate, reamintind de exemplu că 400.000 de britanici lucrează pentru companii germane și că 250.000 de germani sunt angajați ai unor companii britanice.

Theresa May își exprimă dorința de a se ajunge la „un parteneriat strâns și special cu Uniunea Europeană în ansamblul său”, deoarece „acest lucru răspunde intereselor Marii Britanii, Franței, Uniunii Europene și întregii lumi”, conform versiunii franceze a articolului.

Introducerea de bariere comerciale inutile ar fi contrară intereselor noastre comune”, atrage ea atenția.

Premierul britanic evidențiază totodată necesitatea "unei cooperări cât mai strânse posibil în domeniul securității", spunând că europenii și britanicii „se confruntă cu aceleași amenințări globale în privința terorismului și extremismului”.

Theresa May mai afirmă că vrea „să garanteze cât mai repede posibil drepturile cetățenilor Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie și pe cele ale cetățenilor britanici care trăiesc în celelalte țări membre”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri