Cazul sinistru al morții jurnalistei Kim Wall. Ce au găsit anchetatorii în computerul acuzatului

Data actualizării: Data publicării:
78433282

Cauza morții jurnalistei suedeze Kim Wall, al cărei trup a fost găsit într-un instantaneu înfiorător în apa mării, nu a fost încă stabilită, însă noii detalii au ieșit la lumină și conturează un scenariu rupt parcă din thriller-ul „Tăcerea mieilor”.

Peter Madsen, în vârstă de 46 de ani – antreprenor, artist, constructor de submarine, inventator pasionat de știința aerospațială -, bărbatul suspectat de uciderea cu sânge rece a jurnalistei, va rămâne încă patru săptămâni în arest, după ce o instanță din Copenhaga a aflat că trupul lui Kim Wall prezintă și urmele a 15 lovituri de cuțit.

Trunchiul jurnalistei a fost găsit, în august, cu capul și membrele tăiate în largul coastelor daneze. Kim Wall fusese văzută ultima oară pe 10 august, când plecase într-o călătorie pe submarinul respectiv, numit Nautilus și aparținându-i lui Madsen, căruia urma să îi ia un interviu.

La câteva ore după ce a fost demarată operațiune de căutare a jurnalistei, Nautilus avea să se scufunde, iar Madsen avea să fie salvat cu câteva clipe înainte ca submersibilul să fie înghițit de ape.

Inițial, Peter Madsen a fost acuzat de omor prin neglijență. Inventatorul a afirmat că o lăsase în siguranță pe Kim Wall în apropiere de Copenhaga. Ulterior, și-a modificat povestea, spunând că tânăra în vârstă de 30 de ani a murit într-un accident și că a „înmormântat-o” în mare.

Potrivit The Guardian, la a o audiere de luna trecută, Madsen venit cu mai multe amănunte legate de ipoteza accidentului. Danezul a spus că o trapă de 70 de kilograme ar fi căzut peste capul jurnalistei în timp ce femeia încerca să urce pe puntea submarinului. „A fost un teribil accident, un dezastru”, le-a zis inventatorul judecătorilor. După ce Kim Wall murit, a explicat acuzatul, Madsen, copleșit subit de o dorință de „sinucidere”, a legat o greutate metalică de trunchiul jurnalistei, astfel încât corpul ei să rămână pe fundul mării, după care a hotărât să-și scufunde submarinul ca să-și ia viața. „În șocul care m-a cuprins, am crezut că este bine să fac acest lucru”, a subliniat Peter Madsen.

Din primele cercetări ale poliției a reieșit că trupul jurnalistei fusese hăcuit cu premeditare și că Madsen ar fi scufundat în mod voit submarinul.

La aproape două luni distanță, o noi piese au apărut în puzzle. Procurorul Jakob Buch-Jepsen a explicat în fața judecătorilor că rănile de cuțit ar fi fost cauzate „în momentul morții sau la scurt timp după aceea”. De asemenea, anchetatorii au descoperit urme din ADN-ul lui Madsen pe corpul lui Wall, precum și urmele unei lame groase de fierăstrău.

Însă cazul este mult mai complicat, descriind profilul unui posibil psihopat, deoarece în computerul lui Madsen au fost găsite materiale video cu femei torturate și apoi ucise.

Peter Madsen neagă acuzația de crimă. Legat de conținutul din fișierele computerului său, inventatorul a declarat, printr-o convorbire video cu avocatul lui, că el nu era „singura persoană” care avea acces la computerul din atelierul lui, negând apartenența materialelor morbide. Avocata lui Madsen, Betina Hald Engmark, a spus că instanța nu a „auzit nimic ce l-ar putea incrimina pe clientul meu”.

Mai mult, Engmark a declarat că nu nicio investigație nu a fost efectuată pentru a verifica argumentul lui Madsen, și anume că jurnalista și-ar fi pierdut viața într-un accident.

Următoarea înfățișare a lui Madsen în instanță este programată pe 31 octombrie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri