Ce a declarat atacatorul din New York în fața judecătorilor. ISIS revendică atentatul

Data publicării:
Sayfullo Saipov

Președintele SUA Donald Trump a cerut ca bărbatul care a intrat cu mașina în mulțime, la New York, a ucis opt persoane și a rănit alte 11, să fie condamnat la moarte, scrie BBC News. Ulterior, Trump și-a retras afirmația și a declarat că ar fi mai bine ca uzbekul Sayfullo Saipov să fie trimis la închisoarea din Guantanamo Bay.

Bărbatul s-a trezit din anestezie, după ce a fost împușcat de polițiști și a fost operat de medici, și a declarat că se „simte mândru” de crimele sale. Saipov a apărut miercuri, în scaunul cu rotile, în fața judecătorilor, acuzat de terorism, ceea ce înseamncă că guvernul ar putea face o excepție pentru a aplica pedeapsa cu moartea, interzisă în statul New York.

Saipov a declarat în fața judecătorilor că plănuia atacul de mai bine de un an și că inițial voia să îl comită pe Brooklyn Bridge. Bărbatul a vrut să pună steagurile Statului Islamic pe camionetă, însă a decis în ultima clipă să nu atragă atenția asupra sa, înainte să apuce să ucidă oameni. El spune că s-a inspirat din 90 de clipuri cu conținut grafic și violent, pe care anchetatorii le-au descoperit în telefonul său, în special de unul în care liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi le cerea musulmanilor să răzbune „moartea soldaților califatului” din Irak.

Statul Islamic a revendicat atentatul de la New York

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atentatul comis marţi la New York de către un uzbek în vârstă de 29 de ani, împotriva căruia Donald Trump a cerut pedeapsa cu moartea, relatează AFP.

”Unul dintre soldaţii Statului Islamic a atacat cruciaţi pe o stradă din New York”, a dat asigurări săptămânalul de propagandă online al Statului Islamic al-Naba, citat de SITE, un centru american specializat în supravegherea online a mişcării jihadiste.

”Prin graţia lui Allah, operaţiunea a insuflat frică în America cruciaţilor, împingându-i să sporească măsurile de securitate şi să intensifice dispozitivele împotriva imigranţilor în America”, afirmă al-Naba.

Sayfullo Saipov, care a sosit în Statele Unite în 2010, a acţionat ”în numele Statului Islamic”, a anunţat poliţia newyorkeză. Portretul său, tot mai precis, arată că s-a radicalizat treptat după mai mulţi ani de rătăcire prin ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri