Ce spun spionii sud-coreeni despre bombardierul american B1-B. Plus goana după truse de supraviețuire

Data actualizării: Data publicării:
Kim-Jong-un-628729

Coreea de Nord nu a întreprins nicio acțiune imediată ca răspuns la zborul bombardierului strategic american în apropierea coastei sale de est, susține agenția de spionaj de la Seul, menționând că este posibil ca Phenianul să fi eșuat în detectarea avioanelor de război, relatează agenția Yonhap News.

În cadrul unei conferințe de presă, Serviciul Național sud-coreean de Informații (SNI) a mai precizat că, după survolul militar al bombardierului american, Coreea de Nord își reajustează poziția avioanelor sale de război, consolidându-și apărare de coastă.

Declarația a fost făcută de Lee Cheol-woo, șeful Comitetului de informații al Adunării Naționale.

„Noi (deputatții – n.r.) am auzit (de la SNI – n.r.) că Nordul nu a anticipat deloc zborul, deoarece a avut loc aproape de miezul nopții, și nu a putut să ia măsuri, pentru că radarul nu a putut detecta (avioanele – n..r.) în mod clar”, a afirmat Lee Cheol-woo.

Absența unui răspuns militar din partea lui Kim Jong-un a ridicat mai multe semne de întrebare privind precizia operațională a radarului, inclusiv aceea că incapacitatea de detectare ar fi fost provocată de un deficit de curent electric cu care se confruntă Coreea de Nord, în timp ce alte voci susțin că, de fapt, lipsa de reacție a Phenianului ar fi fost atent calculată, notează agenția Yonhap News.

Coreea de Nord ar deține un sistem radar de avertizare timpurie cu o rază de acțiune de până la 600 de kilometri.

SNI a subliniat, de asemenea, că misiunea bombardierului B1-B a fost decisă de comun  acord între Washington și Seul.

Nordul acționează cu precauție, în așa fel încât să îndepărteze pericolul unui conflict militar accidental de-a lungul frontierei terestre cu Sudul. Responsabilii politici au ordonat forțelor armate „să raporteze mai întâi, înainte de a lua orice măsuri militare”, a mai declarat Lee Cheol-woo.

Goana după truse de supraviețuire în Coreea de Sud

Între timp, în Coreea de Sud, cererea de truse de supraviețuire se află în creștere, relatează The Telegraph.

Sudul se pregătește, de asemenea, de Chuseok, festivalul tradițional de celebrare a recoltei, în timpul căruia sud-coreenii își oferă daruri legate simbolistica mâncării și a igienei. Însă, în acest an, sărbătoarea ar putea avea o tematică a războiului, spun retailerii din Coreea de Sud.

„S-a înregistrat recent o creștere a cererei de truse de supraviețuire”, a afirmat Hong Soon-chul, șeful echipei de comunicații de marketing al E-bay Coreea.

„Nu promovăm și nici nu comercializăm astfel de produse, dar cererea există”, a adăugat el.

Trusele de supraviețuire pe vreme de război conțin de obicei rații de hrană, consumabile de prim ajutor, saci de dormit și un radio de dimensiuni mici, ușor de transportat.

O companie de transport maritim cu sediul la Seul a livrat deja, săptămâna trecută, angajaților săi astfel de truse.

Turnirul declarațiilor belicoase continuă

Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong-ho, l-a acuzat luni pe preşedintele american, Donald Trump, că a declarat război ţării sale şi că Phenianul îşi rezervă dreptul de a doborî bombardierele americane.

„Acest lucru se aplica chiar şi când nu erau în spaţiul aerian nord-coreean”, a adăugat ministrul. 

Lumea „ar trebui să îşi amintească în mod clar” că Statele Unite au fost primele care au declarat război, a subliniat Ri. 

La rândul ei, administrația de la Casa Albă a comunicat, luni, că Statele Unite nu au declarat război Coreei de Nord.

Nu am declarat război Coreei de Nord. Sincer, sugestia respectivă este absurdă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a președinției americane, Sarah Sanders.

Tensiunile dintre Coreea de Nord şi SUA - ţări care sunt, teoretic, în război pentru că au semnat doar un armistiţiu, nu un acord de pace la finalul războiului din Coreea - au luat amploare în ultimele săptămâni, după cel mai recent test nuclear al Phenianului. 

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au insultat reciproc, Trump făcându-l pe nord-coreean „nebun”, vineri, la o zi după ce Kim l-a numit pe el „senil american nebun”.

Sâmbătă, jignirile au continuat, Ri numindu-l pe Trump „persoană cu probleme psihice, plină de megalomanie şi automulţumire”, care încearcă să transforme ONU într-un „cuib de gangsteri”.

Ri a menţionat că Trump se află într-o „misiune sinucigaşă”, după ce preşedintele american a spus că liderul nord-coreean este într-o astfel de misiune. 

„Preşedintele malefic”, l-a mai numit Ri pe Trump. avertizând că ţara sa este pregătită să se apere dacă Statele Unite dau semne că ar desfăşura „o operaţiune de decapitare a conducerii ţării sau un atac militar” asupra Coreei de Nord.

El a subliniat că atacarea cu rachete a teritoriului Statelor Unite este inevitabilă, în contextul în care sâmbătă bombardiere americane au survolat apele din largul coastei de est nord-coreene.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri