China îl atrage discret pe Macron în criza nord-coreeană

Data publicării:
xi

Președintele chinez Xi Jinping a lansat vineri un apel Franței să contribuie la aplanarea crizei legate de Coreea de Nord, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său francez Emmanuel Macron, a relatat televiziunea chineză, citată de AFP, transmite Agerpres.

„China speră că Franța, ca țară cu statut permanent în Consiliul de Securitate al ONU, va juca un rol constructiv în aplanarea situației și relansarea dialogului" în dosarul nord-coreean, a declarat Xi, potrivit declarațiilor difuzate de postul de televiziune CCTV pe rețelele de socializare.

Cu această ocazie, președintele Chinei a reiterat ceea ce îi spusese anterior cancelarului german Angela Merkel că țara sa dorește „denuclearizarea Peninsulei Coreene". „Problema coreeană poate fi rezolvată numai prin mijloace pașnice, prin dialog și consultări", a subliniat el.

Potrivit televiziunii chineze, Emmanuel Macron a declarat că Franța este atașată dezideratului de a menține pacea și stabilitatea în Peninsula Coreeană și este pregătită să-și consolideze cooperarea cu China pentru a ajunge la o soluționare a acestei probleme.

China și Franța sunt ambele membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, căruia Statele Unite i-au prezentat un nou proiect de sancțiuni împotriva Coreei de Nord în urma puternicului test nuclear de duminica trecută. Proiectul include, între altele, un embargo asupra vânzărilor de petrol către regimul Kim Jong-Un.

Acest proiect este susținut de Franța și Marea Britanie. SUA doresc să-l supună la vot luni, dar Rusia, precum și China insistă asupra dialogului cu regimul nord-coreean și subliniază că noile sancțiuni nu vor fi suficiente pentru a pune capăt programului nuclear al Phenianului.

Președinții Xi și Macron nu au evocat chestiunea sancțiunilor în cadrul discuției lor telefonice, potrivit postului CCTV.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri