Ancheta privind legăturile cu Rusia. Paul Manafort a fost inculpat şi s-a predat

Data actualizării: Data publicării:
Cleveland Prepares For Upcoming Republican National Convention
FOTO: Gulliver/GettyImages

Fostul director al campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump, Paul Manafort, s-a predat luni procurorului special al Departamentului Justiţiei Robert Mueller, potrivit CNN

Cleveland Prepares For Upcoming Republican National Convention
FOTO: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE. Paul Manafort s-a predat agenţilor FBI.


Manafort a fost inculpat vineri, o inculpare secretizată, şi intenţionează să se predea, afirmă sursa citată, preluată de News.ro.

Actul de acuzare urmează să fie anunţat public în cursul zilei de luni.

Inculparea unui oficial de rang înalt din cadrul echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump marchează o nouă fază a amplei anchete a lui Mueller cu privire la existenţa unei eventuale complicităţi între Guvernul rus şi membri ai echipei de campanie a lui Trump, dar şi a unei eventuale obstrucţionări a justiţiei şi unor infracţiuni financiare.

Potrivit Agerpres, un asociat al lui Paul Manafort, Rick Gates, este de asemenea vizat. Sunt primele puneri sub acuzare din ancheta privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din noiembrie 2016.

Conform New York Times, numele lui Rick Gates apare pe documentele unor firme cu sediul în Cipru prin intermediul cărora Paul Manafort ar fi primit plăți provenite din Europa de Est.

Potrivit purtătorului de cuvânt al procurorului special, Paul Manafort este vizat de 12 capete de acuzare, printre care complot împotriva SUA, spălare de bani, declarații false și nedeclararea unor conturi din străinătate. El ar putea fi prezentat justiției, a adăugat purtătorul de cuvânt, Peter Carr, preluat de Agerpres.

Conexiuni

Manafort, care a lucrat pentru fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi este vizat de ancheta federală, a respins orice nereguli financiare în plăţile pe care le-a încasat de la ucraineni, existenţa unor conturi bancare în paradisurii fiscale şi diverse tranzacţii imobiliare în decursul timpului. 

Presa internaţională a făcut la un moment dat trimitere şi la unele legături ale lui Manafort cu oligarhul Oleg Deripaska.

El este prim persoană din anturajul lui Trump inculpată legătură cu ancheta procurorului special, care vizează să stabilească dacă destituirea fostului director FBI James Comey reprezintă o obstrucţionare a justiţiei.

Mueller a adoptat o abordare largă a mandatului pe care l-a primit care vizează inclusiv tranzacţii financiare ale echipei lui Trump.

Înainte de inculpare, FBI a efectuat o percheziţie în forţă la locuinţa lui Manafort de la Alexandria, în Virginia, de unde a confiscat documente financiare şi fiscale, dintre care unele au fost furnizate deja de către anchetatori Congresului, în cadrul altor anchete parlamentare.

Departamentul american al Justiției l-a numit în luna mai pe fostul director FBI, Robert Muelle,r procuror special însărcinat cu supervizarea anchetei federale asupra amestecului Rusiei în alegerile din 2016, anchetă care investighează inclusiv eventuala colaborare între apropiați ai campaniei președintelui Donald Trump și oficiali ruși. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri