Concluzii înspăimântătoare: ce se întâmplă cu copiii care au crescut în apropiere de locul în care s-au prăbușit Turnurile Gemene

Data actualizării: Data publicării:
11

Oamenii de știință de la spitalul Mount Sinai din New York lucrează la un studiu-pilot care analizează consecințele atacului terorist de pe 11 septembrie asupra sănătății copiilor care au crescut în apropiere de Zona Zero, locul prăbușirii Turnurilor Gemene din World Trade Center.

Poluanții eliberați în aer după colapsul zgârie-norilor au afectat în special dentiția copiilor, este una dintre concluziile preliminare ale cercetării, transmite publicația Newsweek, care a primit un draft al studiului.

Medicii spun că circa jumătate dintre dinții bebelușilor testați prezintă urme de staniu și plumb, neurotoxine găsite în norul uriaș de praf lăsat în urmă de dezastrul din New York.

Unul dintre cercetători, doctorul Roberto Lucchini, a declarat sursei citate: „Bineînțeles, știm că inhalarea prafului și a particulelor poate provoca probleme respriratorii, cardiovasculare și cancer. Dar, de asemenea, poate crea reacții sistemice în tot corpul, la nivelul hormonilor, comportamentului și creierului”.

Studiul estimează că 40.000 de persoane au fost afectate de cancer și boli mintale în urma tragediei de pe 11 septembrie 2001. Aceste cifre îi vizează și pe cei care au trăit și au lucrat la o milă distanță de Zona Zero din Manhattan și Brooklyn.

Două dintre loturile de dentiții studiate au demonstrat un „comportament neobișnuit” în compoziția lor chimică, a explicat un alt autor al studiului, medicul Manish Arora.

„Am văzut cositor în dinții adulților care sunt în vârstă, în jurul  de 50-60 de ani, însă, în ceea ce mă privește, nu l-am găsit vreodată, până acum, și în dinții copiilor”, a subliniat Arora, adăugând: „De asemenea, am descoperit expunerea repetată la plumb în dinții unui al doilea copil din studiul nostru, ceea ce înseamnă că va trebui să discutăm cu familia, să aflăm dacă există vreun alt motiv pentru care copilul ar fi putut fi expus”.

Manish Arora, care studiază de ani de zile impactul expunerilor chimice asupra copiilor, a examinat sute de mostre de dinți de bebeluși în orașele industriale din Italia și în zonele cu trafic intens din Mexico City, dar nu s-a confruntat vreodată, până acum, cu ceea ce a găsit în dinții copiilor post-11 septembrie. 

În urmă cu 16 ani, întreaga lume încremenea de spaimă. În New York, la ora 8 şi 46 de minute, dimineaţa - ora 15:46 la Bucureşti -, un avion deturnat de terorişti lovea turnul de nord al World Trade Center.

17 minute mai târziu, a doua aeronavă intra în turnul de Sud al complexului din Manhattan.

Cele două turnuri gemene, simboluri ale New York-ului şi ale succesului american, s-au prăbuşit.

Al treilea avion deturnat de terorişti a fost prăbuşit intenţionat peste clădirea Pentagonului, în statul Virginia. O a patra aeronavă, despre care se crede că avea ca ţintă Casa Albă, a căzut pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu atacatorii.

Reţeaua teroristă Al-Qaida, condusă atunci de Osama bin Laden, a revendicat aceste atacuri coordonate, săvârşite de 19 militanţi islamişti.

Atentatele de la 11 septembrie au fost cel mai sângeros atac comis pe teritoriul american: aproape 3.000 de oameni au murit.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri