Zapad-2017. Conflict „discret” între Putin și Lukașenko? De ce nu vrea să asiste președintele Belarusului la exercițiile militare din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
zapad

O disensiune difuză între președintele rus Vladimir Putin și omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukașenko?

Până pe 20 septembrie, Rusia și Belarus, singurul aliat al Moscovei cu punct de acțiune spre arealul Mării Baltice, organizează Zapad-2017, cel mai mare exercițiu militar rusesc de la sfârșitul Războiului Rece.

Numai că cei doi lideri de stat nu au programată nicio întâlnire în decursul acestor manevre militare.

Vladimir Putin va urmări Zapad-2017 de acasă. Pe 18 septembrie, președintele rus intenționează să facă o vizită în regiunea Leningrad, unde va asista la o parte din exerciții, cele care se desfășoară pe poligoanele din Rusia, transmite Radio Europa Liberă.

Purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a anunțat vineri că Vladimir Putin va urmări „exercițiile strategice” de la un post de comandă din regiunea Leningrad.

De cealaltă parte, la Minsk, purtătoarea de cuvânt al lui Aleksandr Lukașenko, Natalia Eismont, a precizat că șeful administrației prezidențiale belaruse avusese în intenție să asiste la exercițiile comune de pe teritoriul Rusiei, dar s-a râzgândit. Motivul? Eismont a declarat agenției de stat BelTA că Lukașenko „nu a fost invitat în mod oficial să asiste la exercițiile din Rusia” și că va urmări, în schimb, Zapad-2017 în Belarus.

Purătoarea de cuvânt a adăugat: „Este încă prea devreme să discutăm despre o dată concretă sau o destinație” legată de o eventuală vizită a președintelui Belarusului în Rusia.

Zapad-2017 a debutat joi, 14 septembrie. Pentagonul vede în aceste demonstrații militare de amploare un plan ascuns al Moscovei de a-și întări bastionul strategic de la granița baltică a NATO, iar oficiali ai Alianței Nord-Atlantice, experți și lideri politici europeni au atras în mod repetat atenția că Rusia încalcă prevederile de transparență ale Documentului de la Viena și că ar desfășura un număr de trupe mult mai mare decât cel raportat – nu 13.000, ci în jur de 100.000.  

Zapad-2017 se desfășoară în Belarus, în enclava ultra-militarizată Kaliningrad și în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei. 

În prezent, Rusia deține baze militare în următoarele zone din Belarus: Vileyka (un centru de comunicare al flotei navale), Hantsavichy (stație radar), Bobruisk (bază aeriană) și Baranovichi (bază aeriană).  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri