Coreea de Nord a reluat activitatea la un centru de teste nucleare

Data publicării:
kim jong un - kcna

Imagini din satelit arată o reluare a activității la centrul nord-coreean de teste nucleare de la Punggye-ri, afirmă analiști din SUA. Imaginile, care datează din 25 aprilie, arată angajați care pompează apă în zona nordică a complexului, susțin acești analiști.

La mijlocul lunii aprilie, aceiași analiști de la „38 North”, un site specializat în monitorizarea Coreii de Nord, apreciau că centrul de la Punggye este gata de utilizare, pentru că se observă o activitate continuă în zona nordică a complexului.

Cercetătorii se întreabă de data aceasta dacă nu a fost anulat un test nuclear, observând că în complexul nuclear sunt prezenți numeroși angajați. „Bazându-ne numai pe imaginile de la satelit, nu este clar dacă această activitate indică anularea unui test nuclear, dacă facilitatea este pusă în modul „stand-by” (așteptare), pregătită oricând de o lansare, sau dacă un test este iminent. Prezența unui număr mare de oameni împrăștiați pe tot cuprinsul bazei este, totuși, neobișnuită și în mod sigur este o manevră de propagandă, scrie site-ul „38 North”. Luna trecută, site-ul dezvăluia că regimul nord-coreean construiește terenuri și pune oamenii să joace volei in interiorul bazei militare pentru a da impresia unei dinamici premergătoare unei acțiuni militare serioase.

 

Aceste mișcări ale Phenianului intervin într-un moment de amplificare a tensiunilor din Peninsula Coreeană.

Coreea de Nord, care încearcă să se doteze cu rachete intercontinentale capabile să transporte o încărcătură atomică, a efectuat cinci teste nucleare subterane, dintre care două în 2016.

Numeroși observatori și-au exprimat convingerea că un al șaselea test nuclear este iminent. Unii au considerat că acesta va coincide cu celebrarea zilei de naștere a fondatorului regimului Kim Ir-Sen sau cu cea a creării armatei nord-coreene. Însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Luni, Phenianul a anunțat că este gata să realizeze un al șaselea test nuclear „în orice moment”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri