Coreea de Nord | Muntele din zona unde a fost testată bomba cu hidrogen, în pericol de prăbușire

Data actualizării: Data publicării:
explozie2

Testul nuclear efectuat duminică de Coreea de Nord a provocat alunecări de teren în zona exploziei și dincolo de aceasta, stau mărturie imagini luate prin satelit publicate miercuri care nu arată, totuși, niciun crater apărut în urma unei prăbușiri, relatează AFP, citată de Agerpres. În plus, muntele din poligonul unde a explodat bomba cu hidrogen este în pericol să se prăbușească. Dacă se întâmplă acest lucru, există riscul răspândirii radiațiilor și al materialelor radioactive rezultate în urma testului.

În zona respectivă, regimul de la Phenian a efectuat cinci teste cu bombe nucleare de mare putere, iar un cercetător chinez a declarat că orice detonare ulterioară ar putea duce la colapsul întregului munte.

Cel de-al șaselea test nuclear nord-coreean a provocat un cutremur cu magnitudinea 6,3, potrivit seismologilor americani. Acesta a fost urmat la scurt timp de un alt seism cu magnitudinea 4,1, ceea ce a ridicat problema unei posibile prăbușiri a sitului și a răspândirii de materiale radioactive în atmosferă.

Phenianul a afirmat că a testat o bombă cu hidrogen suficient de mică pentru a putea fi montată pe o rachetă, suscitând un val de condamnări și agravând tensiuni aflate deja aproape de punctul maxim.

Site-ul 38 North al Universității Johns Hopkins din Washington a publicat o serie de imagini luate prin satelit datând de luni care arată schimbări la suprafața principalului sit nord-coreean de teste nucleare, Punggye-ri. Solul a fost răscolit, iar mici alunecări de teren au cărat materiale în albia râului.

„Aceste modificări sunt mai numeroase și mai întinse decât cu prilejul primelor teste desfășurate anterior de Coreea de Nord”, au scris specialiștii de la 38 North. „Nu pare să fie semnul unui crater de prăbușire așa cum a sugerat replica ce a urmat testului”, au subliniat ei.

Seulul a estimat energia degajată la 50 de kilotone. Potrivit cercetătorilor americani, puterea testului a fost de 100 de kilotone sau mai mult. Japonia a apreciat-o la 120 de kilotone, de opt ori mai mare decât bomba care a distrus Hiroshima în 1945.

Agenția sud-coreeană pentru securitate nucleară a explicat miercuri că nu a decelat nicio urmă de materiale radioactive în eșantioanele de aer, sol și apă prelevate după test.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Cum ar arăta Delia dacă ar fi bărbat. Artista s-a jucat cu inteligența artificială și a creat isterie în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
Cât de bogată rămâne Valea Jiului după „era cărbunelui". Resursele nebănuite ale marelui bazin minier VIDEO
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Halle Berry, mărturisiri despre problemele cu care s-a confruntat: „Medicul mi-a spus că e cel mai rău caz pe...