Coreea de Nord. UE pregătește noi sancțiuni

Data publicării:
coreea kim

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni ca răspuns la cel mai recent test nuclear întreprins de Coreea de Nord, sancțiuni ce vor veni să le completeze pe cele avute în vedere de ONU, a anunțat joi șefa diplomației europene, Federica Mogherini, la Tallinn, informează AFP, citată de Agerpres.

„Astăzi, le voi propune miniștrilor să lucreze în zilele ce vor urma la înăsprirea sancțiunilor autonome ale UE”, a declarat Mogherini, la sosirea pentru o reuniune a miniștrilor apărării, apoi a celor ai afacerilor externe din UE, organizate în capitala Estoniei.

Mogherini a apreciat că ar trebui „întărită presiunea economică asupra Coreei de Nord, prin susținerea unei noi rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU și prin adoptarea de măsuri economice mai dure”, inclusiv prin sancțiuni proprii ale UE.

„Linia noastră europeană este foarte clară în această privință: mai multă presiune economică, mai multă presiune diplomatică și unitate cu partenerii noștri regionali și internaționali”, a explicat ea.

Trebuie „evitată intrarea într-o spirală de confruntare militară care ar putea fi extrem de periculoasă nu doar pentru regiune, ci și pentru întreaga lume”, a insistat șefa diplomației UE.

UE a pus deja în funcțiune un larg arsenal de sancțiuni, atât ale ONU, cât și autonome, împotriva Coreei de Nord. Acum, europenii preconizează să lovească prin sancțiuni mai multe sectoare ale economiei nord-coreene care ar permite încă valutei să intre în țară și prin urmare ar da posibilitatea regimului să-și finanțeze activitățile nucleare. Sunt vizate porturile și pescuitul, sau un embargo petrolier, potrivit unei surse diplomatice.

O altă opțiune ar fi înscrierea pe o listă neagră a UE a liderului nord-coreean Kim Jong-Un, ceea ce ar provoca înghețarea bunurilor sale de pe teritoriul UE și i-ar interzice să călătorească sau să tranziteze teritoriul european, a precizat această sursă pentru AFP.

SUA și-au prezentat miercuri la ONU proiectul pentru noi sancțiuni internaționale împotriva Coreei de Nord care are în vedere un embargo asupra petrolului (inclusiv a produselor rafinate și gazului lichefiat) cu destinația Coreea de Nord și care vrea să împiedice exportul de textile.

Americanii doresc de asemenea înghețarea bunurilor lui Kim Jong-Un și suspendarea finanțării expaților nord-coreeni în lume, al căror număr este estimat la peste 50.000 de ONU și care reprezintă o sursă importantă de venituri pentru regim.

Propunerea americană la ONU este susținută de Franța și Marea Britanie, dar ar putea să se lovească de veto din partea Chinei și a Rusiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri