Kim Jong-un vrea să reconstruiască un oraş de dimensiunile Clujului cu bani de la investitori străini

Data actualizării: Data publicării:
plaja coreea de nord

Coreea de Nord vrea să fie destinaţie turistică. Kim Jong-un şi-a propus să reconstruiască un oraş de dimensiunile Clujului cu bani de la investitorii străini. Caută să lege parteneriate de 1,5 miliarde de dolari pentru terenuri de golf, magazine şi atracţii turistice ... doar că în acelaşi loc se trage şi cu rachete. Oraşul de la malul mării Japoniei a găzduit până acum aproape 40 de teste cu rachete, şi totuşi dictatorul nord coreean e convins că va aduce acolo între cinci şi zece milioane de turişti pe an. Asta e problema cu dictaturile - ce spune liderul suprem nu e contestat de nimeni, deşi logica spune altceva.

Teste militare în Wonsan. Turism, tot în Wonsan. Oraşul are aproape 700 de atracţii turistice, 140 de vestigii istorice şi 3,3 milioane de tone de nămol care vindecă nevralgiile şi colitele... Cel puţin asta scrie în broşurile pe care Coreea de Nord le trimite potenţialior investitori de peste graniţă. Aşa-numita Corporaţie de Dezvoltare a zonei Wonsan a tipărit nu mai puţin de 30 de broşuri în coreeană, chineză, rusă şi engleză. Însă până acum nimeni nu s-a arătat interesat.

Thae Yong Ho, fost ambasador al Coreei de Nord în UK: „Lucrul pe care Kim Jong-un vrea să îl promoveze acum este turismul fiindcă ştie că structura economică a Coreei de Nord nu îi poate aduce foarte multă valută”.

Pretenţiile Coreei de Nord nu sunt deloc mici. Străinii sunt chemaţi să investească spre exemplu într-un teren de golf de 123 de milioane de dolari. El ar urma să fie construit chiar lângă reşedinţa de vară a oficialilor de la Departamentul de Interne, cel care administrează lagărele de muncă şi se ocupă cu monitorizarea în masă a cetăţenilor.

Nord coreenii spun însă că au învăţat să facă turism în Spania. Kim Jong-un a trimis acolo 13 oameni să facă cercetare pentru reconstrucţia Wonsan-ului. Ei au vizitat un complex turistic de la malul Mediteranei şi un parc de distracţii ţintit, după cum spune site-ul, la turiştii cărora le plac senzaţiile extreme.

Kim Jong-un însuşi ştie şi el câte ceva despre turism. A studiat în Elveţia, la Berna, iar apropiaţii săi din acea perioadă spun că îi plăcea mult să schieze în Alpi. Poate fi de altfel motivul pentru care a construit în Wonsan un complex de schi şi un aeroport care, la doi ani de la deschidere, nu are nicio cursă internaţională. La fel ar putea sfârşi şi noile sale ambiţii turistice. Ultimul set de sancţiuni ONU le interzice companiilor să încheie parteneriatele cu entităţi din Coreea de Nord, iar unele ţări, precum Statele Unite, le interzic cetăţenilor să meargă acolo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri