Noi sancţiuni pentru Coreea de Nord

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong-un prședintele Coreei de Nord
Foto: Agerpres

Un proiect de rezoluţie privind noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord va fi negociat săptămâna aceasta la ONU şi va fi supus la vot lunea viitoare, a anunţat ambasadoarea americană Nikki Haley, potrivit news.ro.

Kim Jong-un prședintele Coreei de Nord
FOTO: Agerpres

Franţa, Marea Britanie şi Japonia sunt favorabile unor noi sancţiuni, în timp ce poziţiile Beijingului şi Moscovei nu se cunosc.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit luni, în sesiune de urgenţă, pentru a discuta despre cel mai recent test nuclear nord-coreean şi pentru a evoca posibilitatea unei noi runde de sancţiuni internaţionale vizând Phenianul.

Haley a declarat în şedinţă că este timpul ca ON să impună “cele mai dure măsuri posibil” regimului comunist, pentru că “destul este destul”.

Ambasadorul rus, Vassili Nebenzia, a subliniat că soluţiile militare nu pot rezolva problemele din Peninsula Coreea şi a avertizat în legătură cu “necesitatea urgentă” ca părţile să aibă “capul limpede” şi să se abţină “de la orice acţiune care ar putea duce la o escaladare a tensiunilor”.

La rândul său, China estimează că actuala criză “trebuie rezolvată în mod paşnic” şi a făcut un nou apel la dialog.

Regimul nord-coreean a anunţat că a testat cu succes o nouă bombă cu hidrogen, proiectată pentru a fi ataşată de noile rachete balistice intercontinentale testate în ultimele luni de către Phenian.

În acest sens, televiziunea de stat de la Phenian a transmis că detonarea unei bombe cu hidrogen a fost ordonată de liderul Kim Jong-un şi s-a dovedit un ”succes complet”, fiind vorba de un pas ”semnificativ” în completarea programului nuclear al Coreei de Nord.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri