CORESPONDENȚE DIN ITALIA. Imaginile unui dezastru de neimaginat

Data actualizării: Data publicării:
ruine cutremur

Trimisul special Digi24, Adrian Cojocaru, ajunsese, vineri, în jurul prânzului la Casale, în apropiere de Amatrice. E unul dintre satele distruse de cutremurul de acum două zile. O replică a cutremurului din 24 august, care s-a produs vineri dimineață, a provocat și mai multe distrugeri.

Adrian Cojocaru a stat de vorbă cu o doamnă care și-a pierdut verișoara în cutremurul de la Casale. A venit vineri să vadă ce a mai rămas din locuință. Îi venea greu să vorbească și deși stă undeva în apropiere, i se rupe sufletul de ceea ce vede.

Doar două-trei case mai sunt în picioare în această localitate de munte. Echipe de salvatori continuă să caute în zonă încă de miercuri, de când s-a produs seismul. Au găsit în prima zi șapte trupuri și încă patru joi și au reușit să extragă de sub dărâmături trei persoane rănite. Vineri au venit din nou cu câini special antrenați, dar nu au mai găsit nimic și se vor muta într-un sat din apropiere. Este vorba de un echipaj venit special din Austria, un echipaj de voluntari, însoțiți de zece câini special dresați.

Sunt 61 de sate care alcătuiesc zona Amatrice, cel mai puternic lovită de seism și căutările continuă. Principala problemă de care se lovesc salvatorii este accesul în aceste localități. Sunt străzi înguste, de munte, accesul nu este posibil întotdeauna cu mașinile, se merge pe jos și de aceea câinii sunt de mare ajutor.

50 de replici au zguduit centrul Italiei numai azi-noapte, au fost peste 900 de la cutremurul de miercuri încoace. Bilanţul tragediei creşte de la o oră la alta. 267 de oameni au fost scoşi morţi dintre dărâmături. Printre ei, şi șase români. Despre soarta altor 17 români nu se mai ştie nimic de mai bine de 48 de ore. Echipele de salvare luptă cu secundele în încercarea de a mai găsi oameni în viaţă sub clădirile prăbuşite. Speranţele scad, însă, de la o oră la alta, iar salvatorii nu se pot grăbi: clădirile rămase în picioare pot deveni, într-o singură clipă, capcane ale morţii.

Trimisul Digi24 în Italia, Adrian Cojocaru, a însoţit o echipa de salvare și a ajuns în San Lorenzo, o localitate aflată la câţiva kilometri de Amatrice. Iată ce a găsit acolo:

Echipa Digi24 din Italia a ajuns la Retrosi, un sat aflat la câţiva kilometri distanţă de Amatice, localitatea cel mai grav afectată de cutremurul de acum două zile. De acolo nu mai pot înainta. Poliţia şi armata au blocat complet accesul civililor spre Amatrice. Doar echipele de salvare mai pot ajunge în satul în care zidurile continuă să cadă la fiecare replică a seismului.

Guvernul Italiei a declarat zi de doliu naţional mâine, 27 august, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în cutremurul de miercuri. În acelaşi timp, căutarea victimelor continuă printre dărâmături şi ziduri care sta să cadă la următoarea replică a seismului. Şi au fost până acum peste 900 de astfel de replici. Pentru că la Amatrice – satul complet distrus – situaţia a devenit foarte periculoasă chiar şi pentru salvatorii profesionişti, autorităţile au evacuat din localitate toţi civilii: localnici, voluntari şi jurnalişti. Echipa Digi24 a reuşit să ajungă până la Sommati, sat aflat la doar 5 kilometri distanţă de Amatrice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri