Cum au ajuns companii de stat din Rusia să cumpere produse Microsoft

Data actualizării: Data publicării:
BLOCARE PLATI MICROSOFT

Companiile de stat din Rusia au descoperit cum să ocolească sancţiunile americane. Teoretic, nu pot cumpăra produse şi servicii de la entităţile din America şi nu pot face nicio tranzacţie cu acestea... şi totuşi multe dintre ele cumpără produse Microsoft.

Reuters a descoperit mai bine de 5.000 de produse Microsoft cumpărate de companii de stat din Rusia şi Crimea, toate aflate sub sancţiuni. Au plătit pentru ele mai bine de un milion de dolari, însă schimburile prin care se încalcă sancţiunile americane ar putea fi cu mult mai mari fiindcă mai sunt şi companii private pe lista neagră, iar achiziţiile lor nu sunt făcute publice.

Nu există niciun indiciu care să arate că Microsoft ştia unde ajung de fapt produsele sale. Utilizatorii obţineau produsele de la intermediari iar cand se înregistrau, ofereau date false. Printre cumpărătorii finali a fost şi compania de armament care produce rachetele BUK, cu care, spun procurorii olandezi, rebelii din estul Ucrainei au doborât în 2014 un avion de linie cu aproape 300 de oameni la bord.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri