Cum s-a radicalizat Salman Abedi "din dragoste pentru Islam"

Data publicării:
salman abedi

Poliția pune cap la cap informațiile despre Salman Abedi, adunate din spusele surorii sale, Jamona, care susține că fratele ei a vrut să se răzbune pe Statele Unite, pentru loviturile aeriene care au avut drept victime colaterale civilii din Siria, relatează The Telegraph.

"A făcut asta din răzbunare și din dragoste pentru Islam. Cred că a văzut copii - copii musulmani - murind peste tot și și-a dorit răzbunarea. A văzut bombele aruncate de SUA peste copiii sirieni și a vrut răzbunare. Nu am crezut niciodată că fratele meu va face așa ceva", a povestit Jamona Abedi.

Ea a mai dezvăluit că bărbatul în vârstă de 22 de ani era supărat din cauza morții lui Abdul Wahab Hafidah, în vârstă de 18 ani, care a fost ucis în urmă cu un an. Hafidah a fost urmărit în Manchester la oră de vârf, apoi atacat cu ciocane și cuțite de mai mulți indivizi. Moartea tânărului a șocat comunitatea libiană din Manchester, relatează publicația britanică.

Cum a început radicalizarea lui Salman Abedi

În 2012, doi prieteni ai bărbatului au devenit îngrijorați în legătură cu comportamentul acestuia și au sunat pentru a-l raporta unei linii de antiterorism. Autoritățile nu au făcut însă nimic pentru a-l opri pe Abedi.

Anchetatorii cred că vizita lui Abedi în Libia a fost crucială pentru ce a urmat. Acolo, Salman Abedi ar fi fost influențat de un predicator pentru Islam, Abdul-Basit Ghwela. Cetățean canadian, Ghwela a fost acuzat în repetate rânduri că incită la violență și că recruta tineri pentru "a aduce jihadul" în Benghazi, în estul Libiei.

În 2015, Salman Abedi a renunțat la facultate, a devenit extrem de religios și a început să poarte haine specifice portului islamic. Vecinii povestesc că îl vedeau adeseori recitând versete din Coran pe stradă. Au urmat mai multe călătorii în Libia și Siria, unde Abedi ar fi învățat să fabrice bombe improvizate, iar autoritățile au descoperit chiar o "fabrică de bombe" în apartamentul în care acesta locuia cu chirie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri