Cum vrea Rusia să se răzbune pe Occident pentru sancțiuni: „Plata în ruble a gazului va deveni un prototip și pentru alte exporturi”

Data actualizării: Data publicării:
purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov vorbeste la telefon
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia

Schema de plată în ruble a gazului natural va deveni un „prototip” și pentru alte exporturi ale Rusiei, anunță Kremlinul. Regimul de la Moscova susține că, astfel, „Occidentul” a pecetluit declinul dolarului american, prin sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei.

Până acum, principalul răspuns economic al lui Putin la sancțiunile occidentale care au schilodit economia Rusiei a fost anunțul că plata gazului natural sa va putea face doar în ruble, începând din 1 aprilie, un ultimatum pe care țările occidentale l-au respins.

Mai mult, țările baltice au anunțat că renunță de tot la importurile energetice din Rusia.

Economia Rusiei, bazată în principal pe vânzarea de hidrocarburi, se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbușirea URSS în 1991.

„Este prototipul pentru acest sistem. Nu am niciun dubiu că se va extinde și la noi categorii de exporturi”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la plata în ruble a gazului. Peskov nu a dat un orizont de timp în care s-ar putea face această trecere.

Peskov a mai precizat și că decizia lumii occidentale de a îngheța 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale a Rusiei reprezintă „un jaf” și că această măsură a accelerat decizia Rusiei de a se îndepărta de dolar și de euro ca monede folosite pentru rezerve.

Kremlinul ar mai vrea, de asemenea, un nou sistem financiar care să înlocuiască arhitectura financiară stabilită la Bretton Woods, în 1944. 

„Este evident, și în condițiile în care această discuție e una de viitor, că vom ajunge la un nou sistem, diferit de cel de la Bretton Woods”, a spus Peskov. El mai spune că sancțiunile impuse Rusiei „au accelerat erodarea încrederii în dolar și euro”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri