Cutremurul din Italia a avut puterea a 1.200 de tone de TNT

Data actualizării: Data publicării:
Magnitude 6.2 Earthquake In Central Italy Kill At Least 13
ARQUATA DEL TRONTO, ITALY - AUGUST 24: A view of buildings damaged by the earthquake on August 24, 2016 in Arquata del Tronto, Italy. Central Italy was struck by a powerful, 6.2-magnitude earthquake in the early hours, which has killed at least thirteen people and devastated dozens of mountain villages. Numerous buildings have collapsed in communities close to the epicenter of the quake near the town of Norcia in the region of Umbria, witnesses have told Italian media, with an increase in the death toll highly likely (Photo by Giuseppe Bellini/Getty Images)

Cel mai puternic seism care a lovit Italia în ultimii şapte ani a fost urmat de 200 de replici, unele cu magnitudinea de 5. Părţi întregi din mai multe localităţi sunt acum ruine. La Amatrice, niciun locuitor nu se poate întoarce acasă. Clădirile care încă nu s-au prăbuşit ar putea să o facă oricând.

Viaţa unor oameni s-a năruit în doar două minute şi jumătate. Casa în care trăiau de zeci de ani cei doi, frate şi soră, s-a prăbuşit. Cutremurul a lăsat în urmă zeci de drame asemănătoare. Oamenii au pierdut tot ce aveau înainte să se dezmeticească din somn. Ceasul turnului din oraşul Amatrice s-a oprit la 03:36, ora tragediei.

„A fost înfricoşător, a fost o mişcare foarte intensă, totul se mişca şi nu ne puteam ridica. Am rămas fără curent electric, nimeni nu venea să ne salveze”, spune un localnic.

Sergio Perozzi, primarul din Amatrice: „Jumătate dintre casele din oraş nu mai există, sunt doar ruine.”

În doar câteva secunde, casele au fost făcute una cu pământul. În locul lor sunt acum tone de moloz. Amatrice este doar una dintre localităţile afectate. Accumoli, Posta şi Arquata del Tronto au fost lovite şi ele de seism. Şi fiindcă epicentrul a fost la doar patru kilometri adâncime, cutremurul s-a simţit puternic inclusiv în capitala Roma, la peste 100 de kilometri distanţă.

Urgenţa o constituie este salvarea de sub tonele de ruine a celor peste 100 de persoane date dispărute. Sunt căutate de echipe cu câini specializaţi, dar şi cu mâinile goale de foarte mulţi voluntari, care şi-au pierdut rude sau prieteni. Martorii spun că au auzit strigăte de sub ruine. Este o operaţiune contra cronometru, ţinând cont că fiecare minut contează pentru posibilii supravieţuitori. A fost mobilizată şi Protecţia Civilă, dar şi Armata. Guvernul a anunţat un ajutor de 235 de milioane de euro, iar autorităţile locale au făcut apel la donarea de sânge.

Seismul cu o magnitudine de 6 a avut epicentrul la Accumoli şi a durat două minute şi jumătate. A fost urmat de peste 200 de replici, multe peste 4 grade şi una foarte puternică de 5,4, care a durat două minute. A fost cam o replică la fiecare 20 de minute. Potrivit experţilor, seismul a avut o putere de distrugere similară cu 1.200 de tone de TNT.

Autorităţile italiene spun că acest cutremur a afectat extrem de puternic 10.000 de oameni, aflaţi chiar în zona epicentrului, foarte puternic peste 230.000 de oameni şi puternic - 6,5 milioane de oameni. Amplitudinea distrugerilor poate fi remarcată în fotografiile de dinainte şi de după seism.

În unele locuri nu a mai rămas nimic în picioare, după cum se vede dintr-un material realizat de SkyTG24: „Să privim aceste imagini. Vedem ora producerii cutremurului, 03:36, ora la care s-a oprit şi ceasul din turn. Este momentul în care seismul a lovit acest sat (Amatrice - n.r.). Să vedem imaginile, înainte şi după. Acestea sunt imagini filmate din aer de la Amatrice, înainte şi după cutremur. Aşa după cum vedeţi şi în centrul istoric, clădirile au fost afectate.

Aici suntem încă în centru, pe strada Umberto I. Priviţi, am încercat să găsim imagini asemănătoare, cam din acelaşi unghi, pentru a vă arăta cum era oraşul înainte şi după cutremur. Iată intrarea de la această bancă, ce a rămas în picioare. Iată altă imagine, tot de pe strada principală, în care vedem salvatori care încearcă să audă vocile supravieţuitorilor acoperiţi de moloz. Aici vedem la fel imagini înainte şi după cutremur, această placă pe care scrie Via Madonna della Porta, cum a rămas căzută lângă dărâmături.

Priviţi această biserică, Sfântul Augustin, ceea ce a mai rămas din ea, într-o zonă "roşie" stabilită de pompieri, care nu mai este accesibilă publicului. O altă biserică, Sfântul Crucifix, priviţi aceste imagini, puteţi vedea cum structura externă a rezistat, dar în interior nu a mai rămas aproape nimic.

Aici suntem tot la Amatrice, în piaţa Sfântul Francisc, iată cum arăta înainte şi cum arată acum. Din această clădire a mai rămas doar faţada. Tot acolo, în imagini vedem bustul lui Salvatore Tommasi, aflat în centrul istoric. A căzut de pe soclu după primul seism, cel mai puternic.

Încheiem cu imagini din Pescara del Tronto, acolo se concentrează echipele de salvare, pompierii, carabinierii care încearcă să dea la o parte pietrele şi molozul, să îi elibereze pe cei prinşi sub dărâmături. Asta este ce a mai rămas. Aici era clopotniţa bisericii, nu a mai rămas nimic.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri